Pasztet z soczewicy i pieczarek

4.99 (153 ocen)

Uwielbiam soczewicę pod każdą postacią, szczególnie bardzo mi smakuje z niej pasztet. Dodałam do niego pieczarki, wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny. Następnym razem muszę upiec w większej ilości bo taka mała foremka zniknęła bardzo szybko.

Składniki:

  • 200 gram suchej zielonej soczewicy
    5 pieczarek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 małe marchewki
    1 pietruszka
    1 jako
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
    1 łyżeczka majeranku
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia
    Mała foremka aluminiowa
Wystaw ocenę:

4.99 (153 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Pasztet

Pasztet z soczewicy i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na olej po smażeniu cebuli. Soczewicę, ugotowane warzywa i podsmażone pieczarki i cebule mielimy na drobnym sitku. Dodajemy jajko, zmielone siemienie lniane, bułkę tartą, majeranek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki aluminiowej, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony pasztet pozostawiamy do ostudzenia, przed krojeniem mocno schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować