Jest to ciasto składające się z kilku warstw - z kakaowego ciasta, kremu, ciasta orzechowego, całość polana jest polewą. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach.
Ciasto marysieńka - zachwyci każdego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KAKAOWE
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem na kogel mogel. Następnie do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wodę i olej-wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec do ciasta dodajemy ubite białka-wszystko delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.
Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 25 min do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na dwa cienkie spody.
CIASTO ORZECHOWE
Białka ubijamy na sztywno (żółta odkładamy do kremu) Dodajemy cukier-miksujemy. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia-wszystko miksujemy, Następnie dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy do połączenia się składników
Następnie przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i pieczemy na złoty kolor około 25 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. Studzimy.
KREM
Do garnka dajemy żółtka, budynie, mąkę, cukier, cukier waniliowy-dodajemy trochę mleka-mieszamy do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Następnie wlewamy resztę mleka, mieszamy-stawiamy na gazie i mieszając gotujemy budyń. Budyń studzimy.
Masło w temp. pokojowej miksujemy na puch-dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy
Pierwszy spód kakaowy opcjonalnie ponczujemy kawą, dajemy połowę kremu, przykrywamy ciastem orzechowym, dajemy resztę kremu, przykrywamy drugim spodem kakaowym, również możemy nasączyć go kawą. Do miseczki dajemy składniki na polewę, wstawiamy na około 1 min do mikrofali lb rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Dokładnie mieszamy ***czekolada powinna być dobrej jakości. Polewamy ciasto, dodatkowo możemy posypać je orzechami.
Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. I gotowe. Pięknie się kroi, pięknie wygląda i super smakuje.
Komentarze