REKLAMA

Ciasto Marysieńka-zachwyci każdego

wyświetlono: 281 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Jest to ciasto składające się z kilku warstw - z kakaowego ciasta, kremu, ciasta orzechowego, całość polana jest polewą. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach.

opublikowany: 18.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • *proporcje na dużą blaszkę około 25x35

    CIASTO KAKAOWE

    -7 jajek

    -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    -8 łyżek oleju

    -8 łyżek wody

    -0,5 szklanki cukru

    -2 płaskie łyżki kakao



    CIASTO ORZECHOWE



    -5 białek

    -250g orzechów

    -3/4 szklanki cukru

    -2 łyżki mąki ziemniaczanej

    -2 łyżki mąki pszenne tortowej

    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia



    KREM

    -5 żółtek

    -1 litr mleka

    -2 budynie śmietankowe

    -łyżka mąki ziemniaczanej

    -cukier waniliowy

    -3/4 szklanki cukru

    -250g masła



    POLEWA

    -100g czekolady deserowej

    -5 łyżek mleka

    -40g masła
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KAKAOWE

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. W osobnej misce ubijamy żółtka z cukrem na kogel mogel. Następnie do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wodę i olej-wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec do ciasta dodajemy ubite białka-wszystko delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.

    Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 25 min do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na dwa cienkie spody.

    CIASTO ORZECHOWE

    Białka ubijamy na sztywno (żółta odkładamy do kremu) Dodajemy cukier-miksujemy. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia-wszystko miksujemy, Następnie dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy do połączenia się składników

    Następnie przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i pieczemy na złoty kolor około 25 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. Studzimy.

    KREM

    Do garnka dajemy żółtka, budynie, mąkę, cukier, cukier waniliowy-dodajemy trochę mleka-mieszamy do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Następnie wlewamy resztę mleka, mieszamy-stawiamy na gazie i mieszając gotujemy budyń. Budyń studzimy.

    Masło w temp. pokojowej miksujemy na puch-dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy

    Pierwszy spód kakaowy opcjonalnie ponczujemy kawą, dajemy połowę kremu, przykrywamy ciastem orzechowym, dajemy resztę kremu, przykrywamy drugim spodem kakaowym, również możemy nasączyć go kawą. Do miseczki dajemy składniki na polewę, wstawiamy na około 1 min do mikrofali lb rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Dokładnie mieszamy ***czekolada powinna być dobrej jakości. Polewamy ciasto, dodatkowo możemy posypać je orzechami.
    Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. I gotowe. Pięknie się kroi, pięknie wygląda i super smakuje.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Apetyczna babeczka Apetyczna babeczka

Ciasto Marysieńka

Marysieńka

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 04.05.2017 | wyświetlono: 3317 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE