REKLAMA

Pasztet z cukinii i pieczarek

wyświetlono: 3058 | dodany do książki kucharskiej: 13 | polecenia: 0

Ten pasztet smakuje nawet tym dla, których pasztet kojarzy się wyłącznie z mięsem. Jest pikantny i aromatyczny, delikatny i jednocześnie pożywny, bogaty w wartościowe składniki. Świetnie smakuje z kromką razowego chleba.

opublikowany: 17.03.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • cukinia starta - 3 szk.
    pieczarki - 1/2 kg
    ser cheddar – 200 g
    kasza jaglana ugotowana – 2 szk.
    cebula – 2 szt.
    czosnek – 4 ząbki
    siemię lniane złociste – 2 łyżki
    jajka – 2 szt.
    sól morska – do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – 3/4 łyżeczki
    majeranek – 1 łyżeczka
    otręby owsiane – 2 łyżki
    olej rzepakowy – 1/3 szk.
Ocena:

(średnia 4.5 z 177 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Pasztet z cukinii i pieczarek 1. Startą na dużych oczkach tarki cukinię posolić i odstawić na sitku na godzinę, następnie lekko odcisnąć z soku.
  • Pasztet z cukinii i pieczarek 2. Oczyszczone pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej i smażyć na suchej patelni, aż odparuje sok.
    Pieczarki przełożyć do miski, a na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę na oleju. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Pasztet z cukinii i pieczarek 3. Do miski z pieczarkami dodać odciśniętą z soku cukinię, usmażoną cebulę, ugotowaną kaszę jaglaną, starty na tarce cheddar, roztrzepane jajka, siemię lniane, otręby i przyprawy. Całość starannie wyrobić, a następnie przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 30x11 cm.
  • Pasztet z cukinii i pieczarek 4. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 60 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Pasztet z cukinii

Moja rodzina się nim zajada. Pasztet z cukinii jest prosty i szybki do przyrządzenia.

kategoria: Pasztet opublikowany: 24.06.2013 | wyświetlono: 298582 Książki kucharskie: 66 | Polecenia: 1
Dodane przez: majka190382 IMG_20190707_173458_367

PASZTET Z DYNI I PIECZAREK

Pyszny jarski pasztecik, smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno

kategoria: Pasztet opublikowany: 10.10.2018 | wyświetlono: 6557 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE