Pyszne kruche tartaletki wypełnione po brzegi delikatnym kremem na bazie budyniu waniliowego z soczystymi słodkimi polskimi truskawkami. Będą idealne do popołudniowej kawy.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g margaryny
150 g cukru pudru
5 żółtek
Krem:
duży budyń waniliowy
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
400 g masła 82%
esencja waniliowa
Tartaletki z kremem budyniowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać i zarobić z margaryną i cukrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto na jednolitą konsystencję. Wylepiać foremki tartaletek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 12-15 minut na złoty kolor.
2.Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszysto, porcjami dodawać zimny budyń oraz kilka kropel esencji waniliowej.
3.Worek cukierniczy z ozdobną końcówką napełnić kremem napełniać tartaletki. Truskawki oczyścić przekroić na kawałki i wbijać w krem budyniowy.
Komentarze