Tartaletki z kremem budyniowym i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne kruche tartaletki wypełnione po brzegi delikatnym kremem na bazie budyniu waniliowego z soczystymi słodkimi polskimi truskawkami. Będą idealne do popołudniowej kawy.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    250 g margaryny
    150 g cukru pudru
    5 żółtek

    Krem:
    duży budyń waniliowy
    1/2 l mleka
    1/2 szklanki cukru
    400 g masła 82%
    esencja waniliowa

    Dodatkowo:
    400 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tartaletki z kremem budyniowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • korpusy tartaletek 1. Mąkę przesiać i zarobić z margaryną i cukrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto na jednolitą konsystencję. Wylepiać foremki tartaletek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 12-15 minut na złoty kolor.
  • napełnianie masą budyniową 2. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszysto, porcjami dodawać zimny budyń oraz kilka kropel esencji waniliowej.
  • gotowe tartaletki 3. Worek cukierniczy z ozdobną końcówką napełnić kremem napełniać tartaletki. Truskawki oczyścić przekroić na kawałki i wbijać w krem budyniowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Masa budyniowa Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować