Słodkie, kruche tartaletki ze złocistą, chrupiącą kruszonką, z orzeźwiającymi, dojrzewającymi w słońcu jabłkami, uprażonymi z dodatkiem aromatycznego cynamonu to fajny pomysł na całoroczny deser do kawki w gronie najbliższych.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto kruche:
300g mąki pszennej
125g masła ekstra
70g cukru pudru
1 jajko
bułka tarta do posypania foremek
masło do wysmarowania formy
Tartaletki z jabłkiem i złocistą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz jabłkowy:
Jabłka obrać ze skórki, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem, przyprawą do szarlotki , cynamonem i dokładnie wymieszać. Następnie smażyć kilka minut na patelni.
2.Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
3.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
4.Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki tartaletek o średnicy 9cm wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
5.Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec ponownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Komentarze