Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche tartaletki można przygotować na nieskończenie wiele sposobów . Zarówno na słodko jak i na słono smakują doskonale. Takimi delicjami na jeden kęs z kremem karpatkowym i kwaśnym rabarbarem można mile zaskoczyć gości, smaku dopełniają prażone na suchej patelni płatki migdałowe.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 czubate szklanki mąki pszennej
    25 dag masła
    60 g cukru
    Szczypta proszku do pieczenia
    1 żółtko

    Krem karpatkowy:
    1/2 litra mleka
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
    1/2 kostki masła
    kilka kropel aromatu cytrynowego


    Wierzch:
    ½ kg rabarbaru
    10 dag malin
    1 opakowanie żelfiksu 2:1 Dr.Oetker
    1 szklanka cukru
    ½ szklanki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Ciasto kruche:
    Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą proszku do pieczenia, dodać żółtko oraz pokrojone w kostkę zimne masło, zagnieść ciasto.
  • Wylepiamy foremki 2. Włożyć na 20 minut do lodówki, po czym rozwałkować na podsypanej lekko mąką stolnicy , wylepić nim foremki do tartaletek , ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 15-17 minut-do złocistego koloru.
    Upieczone miseczki wyjąc, wystudzić.
  • Krem 3. Krem karpatkowy:
    Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.
    Studzimy.
    Miękkie masło ucieramy na puch dodając kilka kropel aromatu cytrynowego oraz stopniowo cały czas miksując po łyżce zimnego budyniu aż powstanie puszysty krem.
  • Rabarbar 4. Wierzch:
    Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej patelni.
    Pokrojony rabarbar wymieszac z malinami, oraz kilkoma łyżkami wody, całość zagotować, dodać cukier oraz żel fiks, gotować jeszcze kilka minut, zestawić z ognia do całkowitego wystygnięcia.
    Tartaletki napełniać kremem karpatkowym wierzch udekorować galaretką rabarbarową, posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Płatki Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować