Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem

  • wyświetlono: 757 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kruche tartaletki można przygotować na nieskończenie wiele sposobów . Zarówno na słodko jak i na słono smakują doskonale. Takimi delicjami na jeden kęs z kremem karpatkowym i kwaśnym rabarbarem można mile zaskoczyć gości, smaku dopełniają prażone na suchej patelni płatki migdałowe.

IMG_20190918_121058
  • 12 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

Ciasto kruche:
2 czubate szklanki mąki pszennej
25 dag masła
60 g cukru
Szczypta proszku do pieczenia
1 żółtko

Krem karpatkowy:
1/2 litra mleka
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1/2 kostki masła
kilka kropel aromatu cytrynowego


Wierzch:
½ kg rabarbaru
10 dag malin
1 opakowanie żelfiksu 2:1 Dr.Oetker
1 szklanka cukru
½ szklanki płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem

  • Ciasto1. Ciasto kruche:
    Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą proszku do pieczenia, dodać żółtko oraz pokrojone w kostkę zimne masło, zagnieść ciasto.
  • Wylepiamy foremki2. Włożyć na 20 minut do lodówki, po czym rozwałkować na podsypanej lekko mąką stolnicy , wylepić nim foremki do tartaletek , ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 15-17 minut-do złocistego koloru.
    Upieczone miseczki wyjąc, wystudzić.
  • Krem3. Krem karpatkowy:
    Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.
    Studzimy.
    Miękkie masło ucieramy na puch dodając kilka kropel aromatu cytrynowego oraz stopniowo cały czas miksując po łyżce zimnego budyniu aż powstanie puszysty krem.
  • Rabarbar4. Wierzch:
    Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej patelni.
    Pokrojony rabarbar wymieszac z malinami, oraz kilkoma łyżkami wody, całość zagotować, dodać cukier oraz żel fiks, gotować jeszcze kilka minut, zestawić z ognia do całkowitego wystygnięcia.
    Tartaletki napełniać kremem karpatkowym wierzch udekorować galaretką rabarbarową, posypać płatkami migdałowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latosłodkościna słodkoRabarbarpłatki migdałoweMalinywiosnaciasto kruchekrem karpatkowydla gościPoczęstunektarta z kremembabeczki z owocamisłodkie wypiekideser z rabarbaremprzepis_miesiąca1000tartaletki z rabarbaremfrużelina rabarbarowa

Komentarze

Podobne przepisy

Tartaletki orzechowe z kremem kajmakowym i czekoladą

Dodane przez: Kuchnia Marty

Tartaletki orzechowe z kremem kajmakowym...

W okresie zimowym na poprawę humoru...

image-042rojk

Dodane przez: Sylwias

Tartaletki z kremem jogurtowym i malinami

Chrupkie ciasto, delikatnie kwaśny,...

Tartinki

Dodane przez: rzelkazag

Tartaletki z kremem wiśniowym

Delikatne i kruche tartaletki z...

Tartaletki z rabarbarem

Dodane przez: PolskaGotuje

Tartaletki z rabarbarem

Sześć sztuk tych tartaletek to...

Tartaletki z kremem bananowym

Dodane przez: Agnieszka Rec

Tartaletki z kremem bananowym

Pyszne kruche babeczki wypełnione...

babeczki

Dodane przez: ladyson

Tartaletki biszkoptowe z kremem budyniowym...

Przepyszne letnie ciasteczka!

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE