Tartaletki z kremem pâtissière i owocami

  • wyświetlono: 2497 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Tartaletki z kremem pâtissière i owocami są naprawdę pyszne! Ciężko poprzestać na jednej więc sięgasz po następną… :) Kruche ciasto, przeeeepyszny krem budyniowy z przepisu słynnej Julii Child plus świeże owoce- połączenie idealne! Przyrządzałam je już mnóstwo razy i zawsze wychodzą super.

Joanna Poprostupycha
  • 30min

Składniki

Składniki:

400g mąki pszennej
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Krem pâtissière:

500 ml mleka
100g cukru
100g mąki ziemniaczanej
6 jajek (żółtka)
40g masła
16 g cukru waniliowego Delecta

Dodatkowo:

200 g malin i borówek amerykańskich

Sposób przygotowania przepisu:

Tartaletki z kremem pâtissière i owocami

  • 1. Krok 1

    Zaczynamy od kremu: zagotowujemy mleko z wanilią (laskę wanilii przecinamy wzdłuż wybierając nasionka, które wrzucamy do mleka razem z przeciętą laską wanilii). Po ugotowaniu ściągamy z gazu. W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Po utarciu żółtek dodajemy przesianą mąkę i miksujemy do połączenia składników.
    Tartaletki z kremem
    Krok 2

    Masę jajeczną powoli wlewamy do mleka (wcześniej wyjmując laskę wanilii) cały czas mieszając rózgą lub mikserem. Kiedy mleko i masa jajeczna się połączą, z powrotem przelewamy całość do garnka i stawiamy na gazie dalej cały czas mieszając rózgą aż masa stężeje. Kiedy masa już stężeje (będzie miała taką konsystencję budyniu) – musi się zagotować żeby zaparzyć mąkę (powstaną bąbelki) – ściągamy garnek z gazu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po przestudzeniu dodajemy masło (masło powinno być miękkie) i mieszamy do połączenia składników.
    Tartaletki z kremem
    Krok 3

    Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto (najlepiej schłodzić minimum 30 minut w lodówce). Foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem, ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek. Ciasto nakłuć widelcem, piec przez około 18- 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu, za pomocą szprycy nakładamy krem oraz owoce. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilbabeczkitartaletki

Komentarze

Podobne przepisy

Tartaletki z owocami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tartaletki z owocami

Słodkie, kruche mini tartaletki...

image-24vb6fg

Dodane przez: Ewelina Marcin

Tartaletki z borówkami i malinowym kremem

Kruche ciasteczka ze świeżymi borówkami...

Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem

Dodane przez: 2milutka

Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem

Kruche tartaletki można przygotować...

Kwiatki z owoców na tartaletkach

Dodane przez: AnkaFiranka

Tartaletki z budyniem i letnimi owocami

Tartaletki są bardzo proste w wykonaniu...

tartaletki

Dodane przez: AnnaKoziel

Tartaletki z owocami

Tartaletki z budyniem i owocami...

tartoletki

Dodane przez: slodkoipieprznie

Biszkoptowe tartaletki z kremem malinowym...

Połączenie delikatnego biszkoptu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE