Niebanalny kociołek węgiersko-indyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i papryki kroję na duże kawałki, pora w okręgi. Siekam czosnek, cukinię pozbawiam gniazd nasiennych i również kroję na duże kawałki. Strugam marchewkę. Cebulę z czosnkiem i porem podsmażam na oliwie do czasu, aż się zeszklą. Odsączam kukurydzę. 2 tortille kroję na części (u mnie wyszło 8 kawałków, bo tak się najwygodniej je).
2.Do garnka wlewam bulion, wrzucam papryki i chwilę podgotowuję. Dodaję warzywa z patelni, marchewkę, cukinię i kukurydzę. Mieszam warzywa, gotuję ok. 5 minut, aż cukinia lekko zmięknie.
3.Dolewam przecier pomidorowy, doprawiam (pół łyżeczki każde zioło) oregano, tymianku, bazylii. Wsypuję sporą łyżeczkę curry i pieprzu cayenne. Zakrywam garnek pokrywką i gotuję ok. 15 minut, do czasu, kiedy warzywa zmiękną.
4.Na suchą rozgrzaną patelnię kładę kawałki tortilli, aż się zarumienią, po czym odkładam na talerz. Odkrywam garnek, dodaję ciecierzycę. Całe danie słodzę (pół łyżeczki), solę i pieprzę do smaku. Podaję na talerz. Smacznego!
Porady
Ja do swojej wersji dodałam jeszcze kilka boczniaków i pieczarek, bo to świetne danie, aby pozbyć się resztek z lodówki :)
Komentarze