Leczo z kiełbasą uwielbiam nie tylko za smak warzyw, których mamy teraz pod dostatkiem ale również za to, że szybko się je robi. Nam najbardziej smakuje ze świeżą bułeczką. Jak zrobić leczo z kiełbasą? To bardzo proste. Wszystkie składniki robią się praktycznie same w jednym garnku. Sprawdźcie przepis na leczo z kiełbasą!
4.31 (175 ocen)
Składniki na leczo powinny być bardzo dobrej jakości. Wybierzmy świeże warzywa, niezbyt dużych rozmiarów. Zamiast pomidorów z puszki, możemy użyć świeżych warzyw. Świetnie sprawdzą się pomidory malinowe. Pełne smaku i aromatu sprawią, że nasze leczo z kiełbasą będzie jeszcze lepsze. Warto dorzucać je pod koniec gotowania, żeby puściły sok, ale nie rozgotowały się na papkę.
Jaka kiełbasa do leczo? Najlepsza będzie kiełbasa surowa, która ugotuje się w potrawie. Kroimy ją drobno i wcześniej podsmażamy – dzięki temu będzie miękka i apetycznie przysmażona. Ciekawy efekt uzyskamy, jeśli użyjemy kiełbasy wędzonej – leczo będzie miało lekko dymny posmak. Jeśli kupujemy kiełbasę parzoną lub gotowaną można dodać ją do potrawy razem z warzywami, nie musimy wcześniej jej podsmażać. Nie macie kiełbasy? Świetnie sprawdzą się też pokrojone w plasterki parówki.
Tak przygotowane leczo z kiełbasą będzie dość rzadkie. Chcecie uzyskać gęsty sos? Możemy do leczo dodać nieco passaty lub koncentratu pomidorowego. Dobrym pomysłem jest również zagęszczenie sosu niewielką ilością mąki, rozrobionej z wodą.
Przepis na leczo z kiełbasą, który znajdziecie powyżej to wersja podstawowa. Danie można jednak urozmaicać na wiele różnych sposobów. Możemy zrezygnować z cukinii i zrobić leczo z samych papryk lub odwrotnie – z samej cukinii, jeśli nie lubimy lekko ostrego smaku papryki. Możemy też regulować ostrość leczo z kiełbasą. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do dania papryczkę chili. Pokrójmy ją drobno, możemy również usunąć pestki lub dodać je do potrawy – to w nich kryje się źródło ostrości, więc z pestkami nasze danie będzie wyjątkowo pikantne.
Do leczo z kiełbasą warto też dodawać ulubione zioła i przyprawy. Sprawdzi się suszone oregano, rozmaryn czy bazylia, ciekawym dodatkiem będzie też wędzona papryka. Przydadzą się też na przykład sproszkowane suszone pomidory. Jeśli chcemy, żeby nasze leczo z kiełbasą miało lekko orientalny posmak, warto dodać do niego kmin rzymski, nieco kurkumy czy harissę.
Leczo warzywne z kiełbasą odpowiednio doprawione będzie pyszne!
Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest oczywista, ponieważ do wyboru mamy co najmniej trzy różne naczynia. Pierwszym wyborem zawsze będzie garnek. Pamiętajmy, żeby miał on grube dno, w przeciwnym razie leczo może się przypalić.
Innym pomysłem jest ugotowanie leczo z kiełbasą na dużej patelni. Powinna mieć wysoki brzeg, ponieważ będziemy na niej dusić wiele składników. Warto też zadbać o pokrywkę, wtedy danie będzie robić się szybciej.
Jeśli zależy nam na czasie możemy skorzystać z szybkowaru. Pomoże on skrócić czas gotowania nawet o połowę. Trzeba jednak uważać przy otwieraniu szybkowaru – musimy poczekać aż garnek wystygnie.
Leczo to doskonałe danie także dla wegetarian i wegan. Wystarczy wyeliminować z niego kiełbasę i mamy praktycznie gotowe danie wegetariańskie, a nawet wegańskie. Możemy dodawać do leczo źródła białka, takie jak strączki: ciecierzyca czy soczewica dobrze się sprawdzą. Aby leczo było bardziej pożywne warto podawać je z ryżem czy kaszą lub pełnoziarnistym pieczywem.
Jeśli chcemy, by nasze leczo miało mięsny posmak, który zwykle gwarantuje kiełbasa, możemy dodać do potrawy na przykład wędzoną paprykę, która nada dymnego posmaku.
Leczo z kiełbasą możemy też przygotować w wersji do słoika. To dobra opcja na zimę, kiedy nie mamy dostępu do pysznej świeżej cukinii czy papryki. Jak zrobić leczo z kiełbasą do słoika? Leczo gotujemy zgodnie z powyższym przepisem. Pomijamy jedynie kiełbasę.
Gorące leczo wlewamy do umytych i wyparzonych słoików, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Słoiki możemy dodatkowo zapasteryzować, ale nie jest to konieczne. W zimie, kiedy otwieramy słoik, by przygotować leczo, możemy dodać do niego podsmażoną z cebulką kiełbasę. Leczo z kiełbasą gotowe!
Leczo z kiełbasą to danie, które doskonale pasuje na obiad, lekki lunch czy kolację. Jemy je na ciepło, po ugotowaniu przez kilka dni możemy przechowywać leczo w lodówce i odgrzewać. Leczo z kiełbasą można też zamrozić – robimy to w pojemniku przeznaczonym do zastosowania w zamrażarce. Rozmrażamy na patelni lub w garnku.
Komentarze