Banalnie proste placki z jabłkami na jogurcie

4.87 (171 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybko się smaży, cudownie rosną! Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealne na każdą porę dnia.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 ml jogurtu naturalnego
    100 ml wody (może być gazowana)
    2 jajka
    1 1/3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru
    Szczypta soli
    2, 3 jabłka
    Olej do smażenia
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

4.87 (171 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Banalnie proste placki z jabłkami na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i pokroić na płaskie kawałki (wielkość zależy od upodobania). W misce wymieszać jogurt, jajka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier i wymieszać. Dolać wody, aby konsystencja była nadal gęsta i nie rozpływała się po patelni (jak śmietana, gęstsze od ciasta na naleśniki), ale też ciasto nie może być za gęste i grudkowate. Dorzucić pokrojone jabłka.
  • 2. Rozgrzać tłuszcz, aby placuszki zanurzyły się w połowie. Wylewać na płasko i smażyć na małym ogniu, aż się zarumienią z dwóch stron. Co do wielkości, to jest to kwestia gustu. Ja smażę i duże, i małe, w zależności od tego, ile ciasta mi się wyleje na patelnię.
  • 3. Placuszki wykładać na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Jogurt Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować