Banalnie proste placki z jabłkami na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać i pokroić na płaskie kawałki (wielkość zależy od upodobania). W misce wymieszać jogurt, jajka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier i wymieszać. Dolać wody, aby konsystencja była nadal gęsta i nie rozpływała się po patelni (jak śmietana, gęstsze od ciasta na naleśniki), ale też ciasto nie może być za gęste i grudkowate. Dorzucić pokrojone jabłka.
2.Rozgrzać tłuszcz, aby placuszki zanurzyły się w połowie. Wylewać na płasko i smażyć na małym ogniu, aż się zarumienią z dwóch stron. Co do wielkości, to jest to kwestia gustu. Ja smażę i duże, i małe, w zależności od tego, ile ciasta mi się wyleje na patelnię.
3.Placuszki wykładać na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!
Komentarze