Delikatna zupa z dyni, marchewki, ziemniaków i kukurydzy

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa, niekoniecznie krem, świetnie się sprawdza jesienią. Rozgrzewa i syci, a chrupkości w niej brakuje.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml bulionu (u mnie warzywny)
    300 ml wody
    1 kg dyni
    2 średnie ziemniaki
    1/4 puszki kukurydzy
    2 marchewki
    Pieprz, sól
    6 łyżek jogurtu naturalnego
    Natka pietruszki
    1/3 łyżeczki chilli
    Sok z plastra cytryny
    1/3 łyżeczki imbiru
    50 g pestek słonecznika
    * Grzanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Pesto

Delikatna zupa z dyni, marchewki, ziemniaków i kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotuję bulion z wodą. Warzywa kroję w małą kostkę i dodaję do bulionu, razem z kukurydzą. Wciskam sok z cytryny, lekko solę. Przyprawiam chilli i czekam, aż warzywa zmiękną.
  • 2. Zupę blenduję (u mnie na pół-krem, aby były wyczuwalne kawałki miękkich warzyw). W tym czasie na suchej patelni prażę pestki słonecznika na złoty kolor (należy uważać, aby ich nie przepalić, bo wtedy są gorzkie). Pietruszkę siekam i przygotowuję tosty.
  • 3. Wlewam zupę do misek. Dodaję po łyżce jogurtu do każdej porcji. Dopiero na tym etapie posypuję pieprzem, imbirem i pietruszką. Dosypuję słonecznika i podaję z grzanką. Smacznego!

Porady

Bardzo polecam, aby nie blendować zupy na gładką masę. Wtedy jest ciekawsza w smaku i wyczuwalne są w niej poszczególne warzywa. Jest wtedy o mnie mniej mdła i bardzo nieoczywista :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Marchewka Pietruszka Ziemniaki Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować