Kociołek węgierski

4.94 (189 ocen)

Na jeden dzień zabrałam moją rodzinę do Węgier i zaserwowałam im pyszny gulasz. Aż się oblizywali, tak im smakował :)

Składniki:

  • 600 g karkówki,
    100g wędzonego boczku,
    4 łyżeczki musztardy,
    2-3 łyżki mąki,
    3 czerwone papryki,
    1 pęczek antki,
    2 cebule,
    3 ząbki czosnku,
    3 łyżeczki słodkiej papryki,
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    1 łyżeczka majeranku,
    2 liście laurowe,
    2 szklanki wody,
    szczypta ostrej papryki,
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.94 (189 ocen)

Kociołek węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kociołek węgierski 1. Karkówkę kroimy w kostkę. Mięso oprószamy solą i pieprzem i nacieramy musztardą. Panierujemy je w mące i obsmażamy na patelni.
  • Kociołek węgierski 2. Podsmażone mięso przekładamy do większego garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodajemy czosnek. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, rumienimy go i dodajemy do mięsa.
  • Kociołek węgierski 3. Mięso zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liście laurowe, majeranek, słodką paprykę, koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem około 45 minut.
  • Kociołek węgierski 4. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w większą kostkę i dusimy jeszcze około 20 minut do miękkości. W między czasie doprawiamy całość do smaku. Gdy gulasz będzie gotowy dodajemy posiekaną natkę.

    Życzę smacznego :)

Porady

Gulasz podajemy ze świeżym pieczywem lub kaszą gryczaną lub kluseczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować