Chłodnik litewski

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzień n-ty pięknej pogody, nic oprócz błękitnego nieba nic mi dzisiaj nie potrzeba, chciałoby się zaśpiewać. Mam nadzieję, że aura utrzyma się i również będzie słonecznie :) Na obiadek polecam orzeźwiający chłodnik litewski taki, który robiły kiedyś nasze babcie :) Jeżeli jeszcze nie próbowaliście t

  • 30 min

Składniki:

  • pęczek botwinki z buraczkami
    sok z 1 cytryny
    1 ogórek gruntowy
    6 rzodkiewek
    4 ogórki małosolne
    pęczek koperku
    ząbek czosnku
    800g kefiru
    1 łyżka cukru
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Botwinka

Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ten chłodnik nie jest aż tak szybki jak ogórkowy, ale to nic nie szkodzi :) Na początek odcinamy buraczki, obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pozbywamy zielonych liści i kroimy łodygi w bardzo drobną kostkę. Zalewamy wodą tak aby przykryła buraki i gotujemy przez około 7 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie na tarce ścieramy ogórek gruntowy, rzodkiewki, ogórki małosolne i siekamy koperek wraz z ząbkiem czosnku. Dodajemy sok z cytryny, ugotowaną botwinkę, kefir i wszystko razem mieszamy. Przyprawiamy do smaku i wstawiamy do lodówki na 15 minut, aby schłodzić danie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Litewska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować