REKLAMA

Pielmieni w rosole

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

wyświetlono: 1534 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Pierwszy raz robiłam gruzińskie pierożki pielmieni i mojej rodzince w rosole bardzo zasmakowały, rosół zrobiłam też inny, bo z mieszanych mięs wyszedł bardzo smaczny i klarowny, z łatwo dostępnych składników.

opublikowany: 15.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na pielmieni:
    500 g mąki pszennej
    szklanka gorącej wody (tyle ile wchłonie mąka)
    3 łyżki oleju
    szczypta soli


    Farsz:
    400 g mielonego mięsa z baraniny
    cebula posiekana
    pieprz i sól

    Dodatkowo:
    3 litry bulionu warzywnego


    Rosół:
    noga z kury wiejskiej
    noga z kaczki wiejskiej
    kawałek baraniny z kością
    marchewka
    pietruszka
    1/2 pora
    3/4 selera
    ząbek czosnku
    cebula
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz
    sól

    Dodatkowo:
    natka pietruszki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego z baraniny dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz pieprz i sól, wyrabiamy mięsną masę.Do miski przesiewamy mąkę i wlewamy olej, posypujemy solą. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 10 minut pod miseczkę.
  • 2. Ciasto podzielić na połowę i rozwałkować na cienki placek, z którego wykrawać okrągłe placuszki za pomocą literatki lub szklanki. Na każdy placuszek nałożyć porcję farszu mięsnego, zlepiać pierożki a następnie zlepić ze sobą końce pierożków aby powstały zgrabne uszka.przygotowane pielmieni wrzucać na gorący bulion warzywny i gotować 3 minuty od wypłynięcia. Ugotowane pielmieni wyjmować łyżką cedzakową i podawać udekorowane natką pietruszki i marchewką.
  • 3. Mięso oczyścić, zalać zimną wodą ok 4 litr i doprowadzić do zagotowania, zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę, sól, ziele angielskie, liść laurowy i cebulę przypieczoną na płycie kuchennej. Rosół gotować na wolnym ogniu. Ugotowane pielmieni zalewać gorącym rosołem.

Notka redakcyjna

Porady

Danie idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, danie może wydawać się trudne do przygotowania, ale jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie jest sycące i bardzo smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Paulina Nosek IMG_20181227_123213_867

Pielmieni w rosole

Wspaniałe danie, które odmieni standardowy rosół z makaronem. ;)

kategoria: Zupy rosół Pierogi pielmieni opublikowany: 13.07.2014 | wyświetlono: 6565 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: AngeliqueVonD 74705044_2510879468988503_5209284929019445248_o

Pielmieni

Kuchnia rosyjska w polskim wydaniu. Pierogi z mięsnym farszem i bulionem.

kategoria: bulion Pierogi pielmieni opublikowany: 20.12.2019 | wyświetlono: 219 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Pielmieni

Małe rosyjskie pierożki

kategoria: Pierogi pielmieni Dania główne opublikowany: 16.03.2011 | wyświetlono: 2157 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ela Ślązak

Pielmieni

Malutkie pierożki pochodzące z Ukrainy, z mięsnym surowym farszem. Najlepsze z rozpuszczonym masłem, śmietaną i octem.

kategoria: Pierogi pielmieni opublikowany: 10.11.2019 | wyświetlono: 913 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE