REKLAMA

Chaczapuri z serem i płynnym żółtkiem

wyświetlono: 403 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Inspiracją dla tego dania był gruziński placek Chaczapuri z serem i płynnym żółtkiem.

opublikowany: 20.10.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki
    10 g świeżych drożdży
    około 200-250 ml mleka
    łyżka masła
    szczypta soli
    łyżeczka miodu

    nadzienie:
    100 g tartej mozzarelli
    250 g tłustego białego sera
    około 50 ml mleka
    sól do smaku

    4 łyżki startego żółtego sera cheddar i mozzarella

    4 żółtka
    4 łyżki masła

    opcjonalnie natka pietruszki do posypania
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. W dzieży robota umieszczamy wszystkie składniki. Końcówką hak wyrabiamy ciasto.
    Wyrobione ciasto zdejmujemy z haka.
    Formujemy kulę. Przykrywamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
    Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • ciasto 2. Ciasto dzielimy na 4 części.
    Każdą wałkujemy na cienki placek. Brzegi ciasta zwijamy, tworząc kształt "łódeczki".
    Przekładamy na papier do pieczenia.
  • 3. W rozgrzanym do 220°C piecyku nagrzewamy blachę do pieczenia.
  • ciasto 4. W misce mieszamy biały ser z mozzarellą i mlekiem. Doprawiamy do smaku solą.

    Nadzienie układamy do łódeczek z ciasta. Posypujemy startym żółtym serem.
  • 5. Chaczapuri przekładamy razem z papierem do pieczenia na rozgrzaną blachę i pieczemy w 220°C przez 15 minut.

    Na środku każdego chaczapuri robimy wgłębienie i wbijamy żółtko. Pieczemy jeszcze 2 minuty.

    Chaczapuri wyjmujemy. Brzegi ciasta smarujemy masłem. W środek wkładamy kilka wiórków masła. Podajemy gorące. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: KorneliaRaubo received_1021039174721944

Chaczapuri

Pyszne gruzińskie danie, proste w przygotowaniu. Uzależnia!

kategoria: Pieczywo Dania główne Ser opublikowany: 08.02.2020 | wyświetlono: 3721 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: gotujzkasienka 130255924_146522823537677_793245626979577253_n

Jajka sadzone z płynnym żółtkiem

Jajka sadzone z płynnym żółtkiem

kategoria: jajko Śniadanie opublikowany: 09.03.2021 | wyświetlono: 131 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: zzewa IMG_20200912_181903

Chaczapuri z serem i szpinakiem

Chaczapuri to regionalna potrawa kuchni gruzińskiej

kategoria: Dania główne opublikowany: 19.10.2015 | wyświetlono: 2308 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE