Chaczapuri po adżarsku z polską nutą

  • wyświetlono: 801 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pierwszy raz chaczapauri po adżarsku jedliśmy oczywiście w Gruzji. Zachwyciło nas i smakiem i wyglądem. Łódeczki z ciasta wypełnione serem, z jajkiem na wierzchu. Moje chaczapuri ma polską nutę, bo do jego przygotowania użyłam bundzu.

DSC_6044
  • 70min

Składniki

300 g mąki
szklanka letniej wody
4 g suszonych drożdży
40 g oleju
sól

300 g bundzu
2 jajka
2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Chaczapuri po adżarsku z polską nutą

  • 1. Letnią wodę mieszamy z suszonymi drożdżami, mąką i solą. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej i dalej wyrabiamy. Należy przerwać wyrabianie ciasta, gdy wydaje się że jest potrzebna jeszcze odrobina mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą część obtaczamy w mące i formujemy w owalny kształt. Na środku każdej części układamy po około 150 g pokruszonego bundzu i formujemy na kształt łódeczki. Łódeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-220 stopni C. przez około 20 minut. Prze włożeniem do piekarnika, łódeczki można posmarować żółtkami wymieszanymi z mlekiem - będą się wtedy ładnie błyszczały - ale ja to pominęłam. Po upływie 20 minut na środku każdej łódeczki robimy widelcem zagłębienie i wbijamy tam całe jajko. Całość ponownie wkładamy do piekarnika jeszcze na kilka minut, do czasu aż białko się lekko zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Gotowe chaczapuri podajemy zaraz po upieczeniu, kładąc na środek każdego po łyżeczce masła. Adżarskie chaczapuri je się w specjalny sposób. Najpierw nadzienie miesza się widelcem, a następnie z brzegów ciasta odrywa się lub odkrawa małe kawałki i każdy z nich macza się w nadzieniu. Środek chaczapuri zjadamy na końcu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatakuchnia gruzińskakonkurs_bezmięsnybundzChaczapuri po adżarsku z polską nutą

Komentarze

Podobne przepisy

Chaczapuri adżaruli

Dodane przez: asiapolak

Chaczapuri adżaruli

Gruziński placek z jajkiem i serem.

Gruzińskie chaczapuri

Dodane przez: tycjanowa

Gruzińskie chaczapuri

Poszukując niezwykle popularnych...

CHACZAPURI IMERULI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CHACZAPURI IMERULI

To jedna z potraw kuchni gruzińskiej,...

Ryba po grecku z nutą orientalną

Dodane przez: morelka

Ryba po grecku z nutą orientalną

Lubię eksperymentować i zmieniać...

Kotlety z kiełbasy polskiej

Dodane przez: Klaudia0318

Kotlety z kiełbasy polskiej

Kotlety mielone trochę inaczej...

Chaczapuri serowe

Dodane przez: megs88

Chaczapuri serowe

Ostatnimi czasy mam bzika na punkcie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE