Gruzińskie Chinkali

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierożki z mięsem,a ze środka po ugryzieniu wypływa pyszny bulion.Powiem Wam,że myślałam,że jest przy tym daniu trochę pracy,ale jak się zabrałam moment i obiad był gotowy.Jeśli robiliście kiedyś zwykłe pierogi to i to danie nie sprawi Wam większej trudności.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 szt.
    500 g mielonego wieprzowo-wołowego
    100 ml gorącej wody
    1 cebula
    pół pęczka natki pietruszki
    sól i pieprz do smaku
    ulubione przyprawy do mielonego
    1 łyżka majeranku
    curry do smaku
    olej do smażenia cebulki

    Ciasto:

    600 g mąki pszennej
    2 jajka
    szczypta soli
    250-300 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Pierogi

Gruzińskie chinkali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chinkali. 1. W pierwszej kolejności trzeba zrobić ciasto.Do miski przesiać przez sitko mąkę,wbić jajka,wsypać szczyptę soli i wlać ciepłą wodę,wymieszać szybko łyżką i zagnieść ręką ciasto,ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki.Gotowe ciasto zostawić w misce przykryte ściereczką,żeby odpoczęło 30 min.
    W tym czasie przygotować nadzienie,cebulę obrać,umyć i posiekać w drobną kosteczkę,podsmażyć na odrobinie oleju,do miękkości,przyprawić curry do smaku,(odstawiłam chwile na balkon,żeby ostygła),mięso mielone wrzucić do miski,dodać przesmażoną cebulę,posiekaną natkę pietruszki,sól i pieprz do smaku,ulubione przyprawy do mielonego oraz majeranek,na koniec wlać gorącą wodę,wymieszać łyżką i wyrobić dobrze ręką,mięso odstawić na 15 min.
  • Chinkali. 2. po tym czasie formować w rękach małe pulpeciki,odkładać na talerz.
  • Chinkali. 3. Ciasto podzielić na pół,rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie lub macie silikonowej,dość cienko 2-3 mm,wykrawać większym kubkiem koła u mnie 10 cm,
  • Chinkali. 4. każde koło jeszcze raz rozwałkować góra-dół i na boki,nałożyć kulę mięsa na środek,następnie złapać palcami ciasto i składać dookoła jak harmonijkę,skręcić w prawo,wygnieść czubek do góry i ściąć nożem.
    Gotowe pierożki układać na ściereczce,
  • Chinkali. 5. przykryć drugą ściereczką,żeby nie obsychały,w między czasie wstawić wodę w garnku,ze szczyptą soli,doprowadzić do wrzenia,wrzucać partiami pierożki czubkiem do góry i gotować na małym ogniu od momentu wypłynięcia ok.5 min.
  • Chinkali. 6. Podawać ciepłe po wyjęciu z wody,oprószone pieprzem,posypane natką pietruszki,lub z kwaśną śmietaną.Po ugryzieniu,wypływa pyszny,ciepły bulion.

Porady

Pierożki najlepiej jeść rękami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, wypróbujcie też inne dania kuchni gruzińskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować