Gruzińskie Chinkali

  • wyświetlono: 437 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Pierożki z mięsem,a ze środka po ugryzieniu wypływa pyszny bulion.Powiem Wam,że myślałam,że jest przy tym daniu trochę pracy,ale jak się zabrałam moment i obiad był gotowy.Jeśli robiliście kiedyś zwykłe pierogi to i to danie nie sprawi Wam większej trudności.

Zdjęcie do publikacji.
  • 25 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

25 szt.
500 g mielonego wieprzowo-wołowego
100 ml gorącej wody
1 cebula
pół pęczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
ulubione przyprawy do mielonego
1 łyżka majeranku
curry do smaku
olej do smażenia cebulki

Ciasto:

600 g mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
250-300 ml wody

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Gruzińskie Chinkali

  • Chinkali.1. W pierwszej kolejności trzeba zrobić ciasto.Do miski przesiać przez sitko mąkę,wbić jajka,wsypać szczyptę soli i wlać ciepłą wodę,wymieszać szybko łyżką i zagnieść ręką ciasto,ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki.Gotowe ciasto zostawić w misce przykryte ściereczką,żeby odpoczęło 30 min.
    W tym czasie przygotować nadzienie,cebulę obrać,umyć i posiekać w drobną kosteczkę,podsmażyć na odrobinie oleju,do miękkości,przyprawić curry do smaku,(odstawiłam chwile na balkon,żeby ostygła),mięso mielone wrzucić do miski,dodać przesmażoną cebulę,posiekaną natkę pietruszki,sól i pieprz do smaku,ulubione przyprawy do mielonego oraz majeranek,na koniec wlać gorącą wodę,wymieszać łyżką i wyrobić dobrze ręką,mięso odstawić na 15 min.
  • Chinkali.2. po tym czasie formować w rękach małe pulpeciki,odkładać na talerz.
  • Chinkali.3. Ciasto podzielić na pół,rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie lub macie silikonowej,dość cienko 2-3 mm,wykrawać większym kubkiem koła u mnie 10 cm,
  • Chinkali.4. każde koło jeszcze raz rozwałkować góra-dół i na boki,nałożyć kulę mięsa na środek,następnie złapać palcami ciasto i składać dookoła jak harmonijkę,skręcić w prawo,wygnieść czubek do góry i ściąć nożem.
    Gotowe pierożki układać na ściereczce,
  • Chinkali.5. przykryć drugą ściereczką,żeby nie obsychały,w między czasie wstawić wodę w garnku,ze szczyptą soli,doprowadzić do wrzenia,wrzucać partiami pierożki czubkiem do góry i gotować na małym ogniu od momentu wypłynięcia ok.5 min.
  • Chinkali.6. Podawać ciepłe po wyjęciu z wody,oprószone pieprzem,posypane natką pietruszki,lub z kwaśną śmietaną.Po ugryzieniu,wypływa pyszny,ciepły bulion.

Porady

Pierożki najlepiej jeść rękami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bulionobiadpierożkichinkaliGruzjamiesomielonedrugiedaniekuchniagruzińskapierogizmięsem
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0yp3dkh

Dodane przez: ewuska2016

Pierogi z pieczarkami i żółtym serem

Pierożki z pieczarkami i z żółtym...

Pierogi z mięsem zapiekane w sosie pomidorowym

Dodane przez: Cukiereczek

Pierogi z mięsem zapiekane w sosie pomidorowym

Jeżeli znudziły Ci się zwykłe zapiekanki...

Pierogi ze śliwkami

Dodane przez: BARB

Pierogi ze śliwkami na słodko

Uczta dla podniebienia, wspaniałe...

Pierogi z jabłkami

Dodane przez: Jaga85

Pierogi z jabłkami

Gdy tylko mam więcej czasu przygotowuje...

Pierogi z mięsem z kaczki

Dodane przez: klaudia0318

Pierogi z mięsem z kaczki

Za mięsem z kaczki nie przepadam,za...

Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam...