Dziś chcę podzielić się przepisem na pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu chaczapuri. Uwielbiam te puszyste placuszki, wypełnione serami i Wam polecam wypróbować ten prosty przepis.
Chaczapuri (ciasto na kefirze) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kefir wlać do miski, dodać sodę i dokładnie wymieszać, odstawić na 5 minut. Po 5 minutach, do miski z kefirem dodać 400g przesianej mąki i resztę składników, wymieszać łyżką, kiedy wszystkie składniki połączą się zagnieść ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dodać troszkę mąki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale nie należy go zbyt długo wyrabiać, ponieważ spowoduje to, że placki będą twarde po upieczeniu. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut do lodówki.
W tym czasie można zająć się przygotowaniem nadzienia. Wszystkie twarde sery zetrzeć na tarce na dużych oczkach, wymieszać, dodać twaróg, czosnek przeciśnięty przez praskę i masło i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Nasze nadzienie gotowe:)
Wyjąc ciasto z lodówki, podzielić na 6 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko jeden kawałek ciasta, na środek wyłożyć 2-3 łyżki nadzienia, zebrać ciasto do góry, formując woreczek, złączyć dokładnie i przyklepać. Odwrócić szwem do dołu i delikatnie rozwałkować, uważając by ciasto nie popękało.
W ten sam sposób zrobić kolejne 5 placków.
I teraz mamy dwa sposoby na zrobienie placków. Pierwszy sposób to nagrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć placki (szwem do dołu) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie zmieściły się dwa placki), na środku zrobić dziurkę, by powietrze wychodzące podczas pieczenia nie rozerwało placków. Wypiekać przez 20 minut.
I drugi sposób to smażyć na mocno rozgrzanej patelni, ale na średnim ogniu. Chaczapuri włożyć na patelnie szwem do dołu, przykryć pokrywką, po 3-4 minutach ostrożnie przewrócić na drugą stronę i już nie przykrywając pokrywką smażyć kolejne 4 minuty. Gotowe placki posmarować masłem.
Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego
Komentarze