Chaczapuri (ciasto na kefirze)

4.44 (171 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś chcę podzielić się przepisem na pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu chaczapuri. Uwielbiam te puszyste placuszki, wypełnione serami i Wam polecam wypróbować ten prosty przepis.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 250ml kefiru
    – około 400-450g mąki pszennej
    – 1 jajko
    – 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    – 1 łyżeczka soli
    – 1 łyżeczka cukru
    – 2 łyżki oleju

    Nadzienie:
    – 250g twarogu półtłustego
    – 100g sera żółtego
    – 100g twardej mozarelli
    – 100g sera typu feta
    – 5 ząbków czosnku
    – 50g miękkiego masła.
Wystaw ocenę:

4.44 (171 ocen)

Chaczapuri (ciasto na kefirze) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kefir wlać do miski, dodać sodę i dokładnie wymieszać, odstawić na 5 minut. Po 5 minutach, do miski z kefirem dodać 400g przesianej mąki i resztę składników, wymieszać łyżką, kiedy wszystkie składniki połączą się zagnieść ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dodać troszkę mąki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale nie należy go zbyt długo wyrabiać, ponieważ spowoduje to, że placki będą twarde po upieczeniu. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut do lodówki.
    W tym czasie można zająć się przygotowaniem nadzienia. Wszystkie twarde sery zetrzeć na tarce na dużych oczkach, wymieszać, dodać twaróg, czosnek przeciśnięty przez praskę i masło i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Nasze nadzienie gotowe:)
    Wyjąc ciasto z lodówki, podzielić na 6 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko jeden kawałek ciasta, na środek wyłożyć 2-3 łyżki nadzienia, zebrać ciasto do góry, formując woreczek, złączyć dokładnie i przyklepać. Odwrócić szwem do dołu i delikatnie rozwałkować, uważając by ciasto nie popękało.
    W ten sam sposób zrobić kolejne 5 placków.
    I teraz mamy dwa sposoby na zrobienie placków. Pierwszy sposób to nagrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć placki (szwem do dołu) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie zmieściły się dwa placki), na środku zrobić dziurkę, by powietrze wychodzące podczas pieczenia nie rozerwało placków. Wypiekać przez 20 minut.
    I drugi sposób to smażyć na mocno rozgrzanej patelni, ale na średnim ogniu. Chaczapuri włożyć na patelnie szwem do dołu, przykryć pokrywką, po 3-4 minutach ostrożnie przewrócić na drugą stronę i już nie przykrywając pokrywką smażyć kolejne 4 minuty. Gotowe placki posmarować masłem.
    Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować