Chaczapuri (ciasto na kefirze)

  • wyświetlono: 1088 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Dziś chcę podzielić się przepisem na pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu chaczapuri. Uwielbiam te puszyste placuszki, wypełnione serami i Wam polecam wypróbować ten prosty przepis.

Armine Asatryan
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

– 250ml kefiru
– około 400-450g mąki pszennej
– 1 jajko
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 2 łyżki oleju

Nadzienie:
– 250g twarogu półtłustego
– 100g sera żółtego
– 100g twardej mozarelli
– 100g sera typu feta
– 5 ząbków czosnku
– 50g miękkiego masła.

Sposób przygotowania przepisu:

Chaczapuri (ciasto na kefirze)

  • 1. Kefir wlać do miski, dodać sodę i dokładnie wymieszać, odstawić na 5 minut. Po 5 minutach, do miski z kefirem dodać 400g przesianej mąki i resztę składników, wymieszać łyżką, kiedy wszystkie składniki połączą się zagnieść ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dodać troszkę mąki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale nie należy go zbyt długo wyrabiać, ponieważ spowoduje to, że placki będą twarde po upieczeniu. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut do lodówki.
    W tym czasie można zająć się przygotowaniem nadzienia. Wszystkie twarde sery zetrzeć na tarce na dużych oczkach, wymieszać, dodać twaróg, czosnek przeciśnięty przez praskę i masło i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Nasze nadzienie gotowe:)
    Wyjąc ciasto z lodówki, podzielić na 6 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko jeden kawałek ciasta, na środek wyłożyć 2-3 łyżki nadzienia, zebrać ciasto do góry, formując woreczek, złączyć dokładnie i przyklepać. Odwrócić szwem do dołu i delikatnie rozwałkować, uważając by ciasto nie popękało.
    W ten sam sposób zrobić kolejne 5 placków.
    I teraz mamy dwa sposoby na zrobienie placków. Pierwszy sposób to nagrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć placki (szwem do dołu) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie zmieściły się dwa placki), na środku zrobić dziurkę, by powietrze wychodzące podczas pieczenia nie rozerwało placków. Wypiekać przez 20 minut.
    I drugi sposób to smażyć na mocno rozgrzanej patelni, ale na średnim ogniu. Chaczapuri włożyć na patelnie szwem do dołu, przykryć pokrywką, po 3-4 minutach ostrożnie przewrócić na drugą stronę i już nie przykrywając pokrywką smażyć kolejne 4 minuty. Gotowe placki posmarować masłem.
    Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

plackikuchnia gruzińskaplacekobiadkuchnie światawypiekichaczapuripomysł na obiadobiady

Komentarze

Podobne przepisy

Adżarskie chaczapuri

Dodane przez: Gregorhspeed

Adżarskie chaczapuri

Kolejny z przywiezionych z wakacji...

Gruzińskie chaczapuri po adżarsku

Dodane przez: 900401

Gruzińskie chaczapuri po adżarsku

To oryginalne danie poznałem w...

chaczapuri z boczkiem i serem

Dodane przez: suzana

CHACZAPURI Z BOCZKIEM I SEREM

''Chaczapuri'' to gruzińskie danie...

Chaczapuri

Dodane przez: kwintesencjasmaku

Gruzińskie chaczapuri adżarskie

Będąc w Gruzji trzeba było spróbować...

" Chaczapuri imeruli "

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Chaczapuri imeruli " - konkurs_podróże

To jedna z potraw kuchni gruzińskiej,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE