Chaczapuri

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Chaczapuri

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 20 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka sli
    1 szkl. ciepłej wody
    3,5 szkl. mąki pszennej

    nadzienie
    400 g mielonego mięsa mieszanego
    1 papryka czerwona
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 szt ogórka konserwowego
    sól,
    pieprz do smaku
    hyzop
    oregano
    4 jajka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Chaczapuri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka konserwowego. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy przyprawami i ziołami. Smażymy ok 20 min aż sos nam odparuje.

    Mieszamy drożdże z cukrem, solą oraz 3 łyżkami mąki. Dodajemy 1/2 szkl. ciepłej wody mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. aż do wyrośnięcia.
    Do rozczynu dodajemy mąkę resztę wody oraz łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części . Wałkujemy, formujemy chaczapuri, nakładamy nadzienie , uklepujemy i wybijamy na każdy kawałek jedno jajko.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 15-20 min.
    Możemy upiec chaczapuri z mięsem w środku, wtedy dzielimy ciasto na dwie części, wałkujemy i nakładamy nadzienie .. można zetrzeć trochę żółtego sera, zawijamy i sklejoną stroną odwracamy do dołu, Odstawiamy do podrośnięcia . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 20 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować