Chaczapuri z pieczarkami, boczkiem, jajkiem i serami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie kuchni gruzińskiej zrobione po mojemu, bo z większą ilością składników. W oryginale to tylko ser i jajko.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto (na 4 szt.):
    250 g mąki pszennej
    150 ml ciepłego mleka
    1 jajko
    15 ml oliwy
    25 g drożdży
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru

    Dodatki:
    4 jajka
    100 g boczku
    5 małych pieczarek
    ok. 70 g żółtego sera tartego
    6 małych kulek mozarelli lub połowa normalnej dużej kulki
    sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przystawki

Chaczapuri z pieczarkami, boczkiem, jajkiem i serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć w miseczce i dodać 1 łyżeczkę cukru, poczekać, aż zaczną się robić płynne i wymieszać. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, oliwę, 1 łyżeczkę cukru i soli, ciepłe mleko i wlać drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Gdyby było za gęste lub za rzadkie, to odpowiednio dolejcie mleka lub dosypcie mąki. Odstawić do wrośnięcia na ok. 1h. W tym czasie przygotować farsz. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni. Do tego dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć do zrumienia pieczarek i wystudzić. Mozarellę pokroić w kostkę i połączyć z tartym serem. Żółtka oddzielić od białek tak, żeby każde żółtko było osobno (ja każde z nich ułożyłam na dużej łyżce). Do wystudzonych pieczarek z boczkiem dodać mieszankę serów i białka. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • 2. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, z którego uformować łódeczkę, zawijając brzegi do środka. Piekarnik nagrzać do 220 stopni do zrumienienia. Łódeczki przełożyć na formę wyłożoną papierem. Na każdą z nich nałożyć łyżką farsz i rozprowadzić go. Łódeczki włożyć do piekarnika i piec 10 minut. Następnie wyjąć, w każdej łódce zrobić na środku dziurę, do której wlać po jednym żółtku, włożyć do piekarnika na kolejne 5 minut do ścięcia żółtka.

    Podawać na ciepło.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować