Chaczapuri z pieczarkami, boczkiem, jajkiem i serami

  • wyświetlono: 424 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Danie kuchni gruzińskiej zrobione po mojemu, bo z większą ilością składników. W oryginale to tylko ser i jajko.

masterchefbozena
  • 4 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto (na 4 szt.):
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłego mleka
1 jajko
15 ml oliwy
25 g drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru

Dodatki:
4 jajka
100 g boczku
5 małych pieczarek
ok. 70 g żółtego sera tartego
6 małych kulek mozarelli lub połowa normalnej dużej kulki
sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Chaczapuri z pieczarkami, boczkiem, jajkiem i serami

  • 1. Drożdże pokruszyć w miseczce i dodać 1 łyżeczkę cukru, poczekać, aż zaczną się robić płynne i wymieszać. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, oliwę, 1 łyżeczkę cukru i soli, ciepłe mleko i wlać drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Gdyby było za gęste lub za rzadkie, to odpowiednio dolejcie mleka lub dosypcie mąki. Odstawić do wrośnięcia na ok. 1h. W tym czasie przygotować farsz. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni. Do tego dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć do zrumienia pieczarek i wystudzić. Mozarellę pokroić w kostkę i połączyć z tartym serem. Żółtka oddzielić od białek tak, żeby każde żółtko było osobno (ja każde z nich ułożyłam na dużej łyżce). Do wystudzonych pieczarek z boczkiem dodać mieszankę serów i białka. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • 2. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, z którego uformować łódeczkę, zawijając brzegi do środka. Piekarnik nagrzać do 220 stopni do zrumienienia. Łódeczki przełożyć na formę wyłożoną papierem. Na każdą z nich nałożyć łyżką farsz i rozprowadzić go. Łódeczki włożyć do piekarnika i piec 10 minut. Następnie wyjąć, w każdej łódce zrobić na środku dziurę, do której wlać po jednym żółtku, włożyć do piekarnika na kolejne 5 minut do ścięcia żółtka.

    Podawać na ciepło.

    SMACZNEGO!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kuchnia gruzińskachaczapurichaczapuri adżarskieprzepis na chaczapuri

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczarki faszerowane cebulką i boczkiem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pieczarki faszerowane cebulką i boczkiem

Super soczyste w środku, nadziane...

Pyszna sałatka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sałatka z pieczarek, jajek, groszku, cebuli...

Bardzo szybka w wykonaniu sałatka.Kilka...

Pieczeń z kurczakiem i ziołowymi serami

Dodane przez: beniawojt

Pieczeń z kurczakiem i ziołowymi serami

Pieczeń wieprzowa z dodatkiem kurczaka...

Bułki zapiekane z szynką, pieczarkami i jajkiem

Dodane przez: Paulina1507

Bułki zapiekane z szynką, pieczarkami i jajkiem

Gdy robi się chłodniej możemy sobie...

image-038ud4i

Dodane przez: kuchcik89

Prostokątna fritatta z pieczarkami i boczkiem

Fritattę upiekłam w foremce keksówce....

Omlet z boczkiem i cebulą

Dodane przez: AnetaJ

Omlet z boczkiem i cebulą

Pyszny i pożywny omlet na śniadanie.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE