Danie kuchni gruzińskiej zrobione po mojemu, bo z większą ilością składników. W oryginale to tylko ser i jajko.
1 godz. 20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto (na 4 szt.):
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłego mleka
1 jajko
15 ml oliwy
25 g drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
Dodatki:
4 jajka
100 g boczku
5 małych pieczarek
ok. 70 g żółtego sera tartego
6 małych kulek mozarelli lub połowa normalnej dużej kulki
sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
Chaczapuri z pieczarkami, boczkiem, jajkiem i serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć w miseczce i dodać 1 łyżeczkę cukru, poczekać, aż zaczną się robić płynne i wymieszać. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, oliwę, 1 łyżeczkę cukru i soli, ciepłe mleko i wlać drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Gdyby było za gęste lub za rzadkie, to odpowiednio dolejcie mleka lub dosypcie mąki. Odstawić do wrośnięcia na ok. 1h. W tym czasie przygotować farsz. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni. Do tego dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć do zrumienia pieczarek i wystudzić. Mozarellę pokroić w kostkę i połączyć z tartym serem. Żółtka oddzielić od białek tak, żeby każde żółtko było osobno (ja każde z nich ułożyłam na dużej łyżce). Do wystudzonych pieczarek z boczkiem dodać mieszankę serów i białka. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
2.Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, z którego uformować łódeczkę, zawijając brzegi do środka. Piekarnik nagrzać do 220 stopni do zrumienienia. Łódeczki przełożyć na formę wyłożoną papierem. Na każdą z nich nałożyć łyżką farsz i rozprowadzić go. Łódeczki włożyć do piekarnika i piec 10 minut. Następnie wyjąć, w każdej łódce zrobić na środku dziurę, do której wlać po jednym żółtku, włożyć do piekarnika na kolejne 5 minut do ścięcia żółtka.
Komentarze