Chinkali gruzińskie pierożki

  • wyświetlono: 124 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Tradycyjne, duże pierogi wypełnione mięsem i bulionem. Charakterystyczny smak mięsa został podkreślony świeżą kolendrą. Chinkali są często robione z baraniny, wieprzowiny czy wołowiny lub z mieszanki mięs. U mnie chinkali są z wołowiną.

20200303_195300
  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Na ciasto pierogowe:
500 g mąki pszennej + do podsypywania
250 ml gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
3 łyżki oleju rzepakowego

Farsz:
500 g wołowiny
1 duża cebula
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
200 ml zimnej wody
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Chinkali gruzińskie pierożki

  • Chinkali gruzińskie pierożki1. Ciasto na chinkali:
    Mąkę przesiać do miski. Wodę zagotować, do mąki dodać sól i wlać wodę, wymieszać. Dodać jajko i olej i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto umieścić w misce i przykryć folią spożywczą, odstawić ciasto na co najmniej pół godziny, aby odpoczęło.
  • Chinkali gruzińskie pierożki2. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięs, dodać natkę pietruszki, kolendrę, oraz sól i pieprz. Stopniowo dodawać zimną wodę ciągle mieszając mięso, aż wchłonie całą wodę. Farsz odstawić do lodówki na 1/2 h.
  • Chinkali gruzińskie pierożki3. Ciasto dość cienko rozwałkować. Wycinać kółka ringiem o średnicy 12-14 cm. Na środek każdego placuszka z ciasta nakłada łyżkę farszu i układając falbankę stopniowo, aby powstała sakiewka. Na sam koniec ścisnąć sakiewkę pod falbanką. Pierogi układać na posypanej mąką ścierce lub stolnicy.
  • Chinkali gruzińaksie pierożki4. Pierogi gotować w posolonym wrzątku przez 10 minut od czasu wypłynięcia. Podawać od razu wyciągnięte z wrzątku. Do chinkali nie podajemy sztućców-jemy je rękami delikatnie odgryzając fragment sakiewki i wysysając powstały tam pyszny bulion mięsny. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogikuchnia gruzińskapierogi z mięsempierożkikuchnia kakukaska

Komentarze

Podobne przepisy

chinkali

Dodane przez: Buka X

CHINKALI

Jedno z tradycyjnych dań kuchni...

Chinkali

Dodane przez: Gregorhspeed

Chinkali

Kolejne gruzińskie danie...troszkę...

Chinkali

Dodane przez: Agiatis

Chinkali

W Gruzji chinkali zamawia się jako...

Chinkali

Dodane przez: iziona

Chinkali

Malutkie pierożki z mięsnym farszem.

Chinkali

Dodane przez: RedakcjaPP

Chinkali

Podpatruję, gdy inni gotują. To...

chinkali 1

Dodane przez: karola89

Chinkali po mojemu

zainspirowała mnie kwiatek508,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE