Pierożki a'la gruzińskie

  • wyświetlono: 507 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

To pyszny pomysł na obiad który jest zarazem prosty i sycący, a nie zapominajmy o tym, że pięknie prezentuje się na talerzu. Moja wersja jest trochę spolszczona, ale równie smaczna. Pierożki są po prostu obłędnie smaczne a dzieci również nimi zajadają się ze smakiem

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

ciasto:

2 szklanki mąki
ok.1 szklanki ciepłej wody
olej 3 łyżki
sól

farsz mięsny:

0.5 kg mięsa mielonego - ja użyłam mięsa mielonego z indyka
sól, pieprz
ok. 1 szklanki bulionu
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka oregano
2-3 łyżki bułki tartej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pierożki a'la gruzińskie

  • 1. Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka.

    Dobrze jest też odstawić ciasto "na odpoczynek" tak na 15 - 30 min.owinięte w folie spożywczą.

    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną i podsmażoną na 1 łyżce oleju cebulkę - taką przestygniętą, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, oregano, lubczyk, bulion oraz bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

    Ciasto rozwałkowujemy nie za cienko i nie za grubo. Na środek każdego krążku kładziemy farsz i zwijamy ciasto na sakiewkę tworząc harmonijkę a na końcu zlepiamy czubek - końcówki zlepiamy i lekko zakręcamy. Gotowe pierożku gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 10 min. Po tym czasie wyławiamy łyżką cedzakową oprószamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady

Z podanej porcji wyszło mi 45 sztuk pierożków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilpierogiz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylabulionkolacjaobiadimprezapierożkichinkaligruzińskierosólmieso_mielonekuchnia_gruzińskatanie_gotowaniepomysl_na_obiadpierozki_gruzinskiekolduny
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pielmieni.

Dodane przez: Słodko Słodka

Pielmieni-Pierożki z Kuchni Rosyjskiej

Miałam robić tradycyjne pierożki,a...

Pierogi

Dodane przez: Cukiereczek

Pierożki serowe z jabłkami

To nie są zwykłe pierogi z jabłkami...

Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami

Właśnie trwa sezon na grzyby, ludzi...

Agnolotti Suzette ( z Cointreau i pomarańczami )

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Serowe pierożki z karmelizowanymi pomarańczami

Przepyszne pierożki z nadzieniem...

Pierożki ruskie

Dodane przez: Barbara Ornat

PIEROŻKI RUSKIE

Pyszne jak u mamy.

ghoorga

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Ghoogra " - indyjskie pierożki z makiem

Indyjskie pierożki ze słodkim makowym...