golonkki peklowane, opieczone i duszone w warzywach

4.49 (191 ocen)

Jest w moim menu, kilka potraw z których za żadne obietnice innych doznań kulinarnych nawet najbardziej wyszukanych nie mógłbym zrezygnować. Jedną z tych pozycji jest golonka, którą robię niezmiennie od lat, według jednego prostego przepisu, którego nauczył mnie tata.

Składniki:

  • Składniki wkładane do szybkowaru (7 l):

    * Golonki peklowane (4 sztuki)

    * marchew (2 sztuki)

    * pietruszka (1 sztuka)

    * por ( 1 sztuka)

    * seler (1/2 średniej sztuki)

    * cebula ( sztuka mała)

    * czosnek (kilka ząbków, nie obieramy)

    * liść laurowy (3-4 sztuki)

    * ziele angielskie (5-7 ziaren)

    * pieprz ziarnisty (kilkanaście ziaren)

    * majeranek (3-4 łyżki)

    * chilli (papryczka, to tylko do wyboru, ja oczywiście dodaję)

    * masło (do 50-70 gram)

    * oliwa z oliwek (4-5 łyżek)

    * woda (2-3 szklanki)/ zależy od wielkości golonek i użytego szybkowaru, ja w wypadku golonek stosuję 7 litrowy, i wtedy dodaję zazwyczaj ok. 2,5 szklanki. Woda musi przykrywać ok. 1/3 wysokości golonek.
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Golonkki peklowane, opieczone i duszone w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • peklowanie golonek 1. Peklowanie:
    Składniki:
    * golonki (4 sztuki)
    * woda (przegotowana i ostudzona, 3-4 litry, w zależności od wielkości golonek i użytego do peklowania naczynia, ja stosuję bardzo praktyczną kamionkę (5 l).
    * sól peklowa (zgodnie z opisem na opakowaniu, w przeliczeniu na 1 litr wody, ja zazwyczaj sypię umownie, i oceniam smak zasolonej wody, sugerując się doświadczeniem, osobiście wolę bardziej zasolić wodę).
    * majeranek (2-3 łyżki)
    * czosnek (kilka ząbków, nie obieramy czosnku, dzięki czemu uzyskamy bardziej intensywniejszy smak).
    * pieprz (kilkanaście ziaren)
    * ziele angielskie (kilka ziaren)
    * liść laurowy (3-4 listki)
    * grzyby suszone (2 -3 małe sztuki)
  • opiekanie golonek 2. Golonki czyścimy i myjemy. Przywiązuję dużą wagę do czystości mięsa, dlatego aby pomóc sobie w dokładnym oczyszczeniu golonki opiekam ją na wolnym ogniu, i zeskrobuję opalone pozostałości szczeciny. Umyte golonki wkładamy do naczynia, w którym wcześniej przygotowaliśmy roztwór wody i soli peklowej. Ważne, aby golonki były zupełnie zanurzone w wodzie, dodajemy przyprawy. Czosnek przed wrzuceniem możemy lekko rozgnieść nożem, podobnie postępuję z pieprzem i zielem angielskim, cześć ziaren lekko zgniatam. Peklujemy minimum trzy dni, najlepiej trzymając naczynie w chłodnym miejscu. Osobiście, stosuję dodatkowo, codzienny zabieg nakłuwania metalowym szpikulcem (do szaszłyków) poszczególnych golonek, dzięki czemu są bardziej nasycone roztworem peklowym.
  • opiekanie golonek na głębokim tłuszczu 3. Kiedy, już mamy gotowe, zapeklowane golonki, opiekamy je na głębokim tłuszczu, z każdej strony, tak aby zupełnie "zamknąć pory". Zachęcam, nawet do delikatnego przypalenia skóry, możecie mi wierzyć, później ta skóra duszona w szybkowarze, będzie przepyszna
  • peklowane golonki wraz z przyprawami w szybkowarze 4. Składniki wkładane do szybkowaru (7 l):
    * Golonki peklowane (4 sztuki)
    * marchew (2 sztuki)
    * pietruszka (1 sztuka)
    * por ( 1 sztuka)
    * seler (1/2 średniej sztuki)
    * cebula ( sztuka mała)
    * czosnek (kilka ząbków, nie obieramy)
    * liść laurowy (3-4 sztuki)
    * ziele angielskie (5-7 ziaren)
    * pieprz ziarnisty (kilkanaście ziaren)
    * majeranek (3-4 łyżki)
    * chilli (papryczka, to tylko do wyboru, ja oczywiście dodaję)
    * masło (do 50-70 gram)
    * oliwa z oliwek (4-5 łyżek)
    * woda (2-3 szklanki)/ zależy od wielkości golonek i użytego szybkowaru, ja w wypadku golonek stosuję 7 litrowy, i wtedy dodaję zazwyczaj ok. 2,5 szklanki. Woda musi przykrywać ok. 1/3 wysokości golonek.
  • 5. Długość duszenie w szybkowarze, wszelkich potraw, to wynik doświadczenia, trudno jasno i precyzyjnie podać jak długo należy trzymać szybkowar na ogniu. W wypadku golonek, staram się, aby za bardzo się nie rozgotowały, ale żeby jednocześnie miały odpowiednią miękkość. Zakładam, że od momentu wydzielania się pary ("grzybek" szybkowaru) trzymam szybkowar na "małym" ogniu nie dłużej niż 30 -40 minut. Dodam, że oczywiście czas zależy także od wielkości golonek. Najlepiej, po zestawieniu z ognia, pozostawić szybkowar jeszcze jakąś chwilę, dzięki czemu, na pewno mięso odpowiednio "dojdzie".
  • Golonka peklowana, opieczona i duszona w warzywach. 6. Golonki podajemy tradycyjnie z chrzanem, oczywiście najlepiej ze świeżo startym, ale to niestety tylko w sezonie i rzecz jasna .... zimnym piwem. Mam nadzieję, że wszystkie Panie mi wybaczą, ale jednak golonka, bez piwa, to nie jest pełnia szczęścia. Dlatego, na pierwszym zdjęciu, reklamującym potrawę, nie mogłem odmówić sobie przyjemności, i zamieściłem fotografię z golonką i piwem. Na zdjęciu obok, jest już tylko sama potrawa. Smacznego.

Porady

Magia smaku golonki, i to niezależnie jak zrobionej, pieczonej, duszonej, w kapuście, w piwie etc,, leży moim skromnym zdaniem w ich zapeklowaniu. Nie wiem jak byście się starali przygotować golonki, jeżeli nie będą wcześniej poddane peklowaniu, efekt nie będzie zadowalający. Dlatego jestem gorącym zwolennikiem peklowania i zawsze o tym przypominam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Do -30% na wybrane nowości
Do -30% na wybrane nowości
Rabat do -30% na wybrane nowoś... więcej»
Zobacz
+
Do -30% na wybrane nowości
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.  

Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Moda ORSAY oferuje każdej kobi... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Online
Stacjonarnie

Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Rabat do 40% na sprzęt, odzież... więcej»
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
+
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Online
Stacjonarnie

Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować