Czerwona golonka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Golonka ugotowana a potem obrumieniona i duszona w sosie karmelowo-ketchupowym. Taka trochę udawana wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym .Muszę przyznać , ze eksperyment wyjątkowo udany

  • 15 min

Składniki:

  • 2 małe golonki ( takie po ok. 35 dag -0,5 kg )
    2 marchewki
    1 cebula
    1 pietruszka
    kawałek selera
    gałązka lubczyku
    kilka gałązek natki pietruszki
    2 listki laurowe
    2 ziela angielskie
    1 płaska łyżeczka soli
    5 szklanek wody
    2 łyżki brązowego cukru
    1/3 szklanki ketchupu pikantnego
    2 łyżeczki sosu chili ( Tao-Tao lub przyprawy chili)
    ocet ryżowy do smaku ( lub winny jabłkowy)
    pieprz mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Czerwona golonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Golonka wieprzowa gotowanie 1. Oczyścić i umyć golonki. Obrać warzywa. Na suchej patelni obrumienić cebulę i marchewki. Ułożyć w szybkowarze mięso, warzywa , zioła , listki laurowe i ziele angielskie. Wlać wodę . Osolić . Zamknąć szybkowar i gotować 45 minut od uszczelnienia
  • Ugotowana golonka 2. Wyjąć golonki po otworzeniu szybkowaru .
  • Wyluzowana golonka 3. Wyluzować kości póki golonki są gorące ( nie wyrzucać - przydadzą sie do dekoracyjnego podania).
  • Golonka duszona w sosie 4. W garnku o grubym dnie zrobić karmel z cukru. Rozprowadzić 3/4 szklanki wywaru z gotowania golonek mieszając drewniana łyżką . Dodać ketchup , sos chili , łyżkę octu ryżowego , pieprz ( ok. płaskiej łyżeczki). Zagotować .Doprawić sos do smaku pieprzem , octem , sosem chili ( lub przyprawą chili ) . Ma być pikantny - słodko-kwaśny. Do sosu włożyć rozłożone na płasko golonki i chwilę dusić przewracając tak by sie dobrze sosem oblepiły i przeszły jego smakiem.
  • Golonka w sosie 5. Jeśli chcemy podać dekoracyjnie to wyjmujemy mięso - na talerzu na którym będziemy podawać układamy kość polaną sosem , a wkoło niej formujemy mięso tak by wyglądało tak jak by było przyczepione do kości.
    Całość posypać drobno pokrojoną dymką .

Porady

* oczywiście to samo można zrobić w normalnym garnku- po prostu gotować golonki odpowiednio długo w większej ilości wody aż mięso będzie odchodzić od kości ( ok. 2 godzin )

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować