Golonka w żółtych warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonkę dzień wcześniej umyć obsuszyć, po nakłuwać widelcem.Przygotować marynatę:
Sól, pieprz ziołowy , majeranek i czosnek wymieszać z oliwą. Natrzeć porządnie golonkę i odstawić do lodówki na noc.
2.Po zamarynowaniu, posypać ewentualnie solą zmiękczająca mięso ( i pozostawić jeszcze na 15 minut obsmażyć szybko na rozgrzanym tłuszczu i przełożyć do garnka z wrzącą wodą, tak aby golonka była przykryta do 3/4. Wrzucić pozostałe przyprawy. Dusić na małym ogniu ok 2 godzin. Co pół godziny przekładając.
3.Paprykę pokroić w słupki. Na patelnie odlać czerpak sosu z golonki. Podsmażyć na nim paprykę. Następnie dodać obraną i pokrojoną w słupki marchew, cebulę, ziemniaki i na końcu cukinię. Poddusić do pół miękkości. Pod sam koniec, przełożyć miękką już golonkę, przykryć poddusić jeszcze 5 minut razem. W miarę potrzeby podlewać warzywa podczas duszenia sosem z golonki.
4.Golonkę podzielić na części, podawać wraz z warzywami.
Porady
Z podanych składników wychodzi porcja dla około 3-4 osób.
Komentarze