Golonka w piwie

4.5 (144 ocen)

  • 3 godz.

Wielka golona na kapuście zasmażanej

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 duża golonka lub 2-3 mniejsze, moja ważyła 1200g
    1 piwo
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    listek laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    gałązka rozmarynu
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Golonka w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Golonka w piwie 1. Golonkę opalić i umyć. Do garnka wlać litr wody, włożyć oczyszczone i pokrojone na kawałki marchewki i pietruszkę, dodać pokrojoną cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy i zagotować, włożyć golonkę, wlać piwo i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 2-3 godziny (zależy to od wielkości golonki) obracać jeśli golonka nie jest cała zanurzona.
    W tym czasie dużo płynu wyparuje. Po 2 godzinach warzywa można wyjąć a golonkę ostrym nożem naciąć w kratkę (to przy dużej golonce, przy małych robimy to wcześniej)
    Golonkę wyjąć nasmarować miodem, na patelnię podlać troszkę wywaru i ułożyć golonkę. Kiedy miód zacznie się karmelizować, obracać golonkę by cała nabrała kolorów.



    Warzywa można pokroić na mniejsze kawałki i również skarmelizować na odrobinie wywaru z miodem i podać do golonki.

    Oprócz tego golonkę podałam z kapustą zasmażaną.

    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kapusta-zasmazana-15
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Mięso Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować