Golonki z indyka gotowane i pieczone w ajwarze

  • wyświetlono: 133 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Mięsko mięciutkie, pachnące wędzonką. Pieczone w mieszance majonezu z ajwarem, czyli pastą warzywną ze słodkiej papryki, bakłażanów, czosnku. Bardzo smaczne.

ewaeu
  • 2 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

golonki z indyka 2 szt. 800 g
schabowa kość wędzona 600 g
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
łyżeczka soli

2 łyżki majonezu
łyżka ajwaru

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Golonki z indyka gotowane i pieczone w ajwarze

  • 1. Do garnka wkładamy kości wędzone schabowe i golonki. Zalewamy wodą, solimy, dodajemy pieprz czarny i gotujemy 1, 5 godz. na wolnym ogniu. Golonki ładnie będą pachniały wędzonką.
    Wyjmujemy golonki. Wywar przeznaczamy na zupę.
    Z golonek zdejmujemy skórę. Smarujemy mieszanką majonezu z ajwarem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Bez przykrycia. Golonki ładnie się przyrumienią, a mikstura ładnie pokryje mięso.
    Podajemy ciepłe do obiadu. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

majonezgolonki z indykamieso do obiaduajwargolonkipasta warzywnapasta z pieczonej paprykigolonki z indyka gotowanegolonki z indyka pieczonepasta z bakłażanów
 

Komentarze

Podobne przepisy

golonka z indyka

Dodane przez: Kasja1986

pieczona na warzywach golonka z indyka

Kruche, soczyste i aromatyczne...

golonka

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Golonka pieczona w piwie i miodzie

Propozycja potrawy na dzień mężczyzn...

Grillowana wieprzowina w marynacie

Dodane przez: Kloruś

Golonka pieczona w sosie sojowym i piwie

Miękkie i soczyste mięso z lekko...

image-231cbd1

Dodane przez: Mniam1

Golonka z indyka

Golonka z indyka to bardzo smaczne...

Indyk w ziołach

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Golonka indyka w rozmarynie, szałwii i tymianku

Indyk tylko ze świeżymi ziołami...

karczek

Dodane przez: paolineczka

Golonka z indyka

Golonka otulona słodko-pikantną...