Golonki z indyka gotowane i pieczone w ajwarze

4.99 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mięsko mięciutkie, pachnące wędzonką. Pieczone w mieszance majonezu z ajwarem, czyli pastą warzywną ze słodkiej papryki, bakłażanów, czosnku. Bardzo smaczne.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • golonki z indyka 2 szt. 800 g
    schabowa kość wędzona 600 g
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
    łyżeczka soli

    2 łyżki majonezu
    łyżka ajwaru
Wystaw ocenę:

4.99 (158 ocen)

Golonki z indyka gotowane i pieczone w ajwarze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy kości wędzone schabowe i golonki. Zalewamy wodą, solimy, dodajemy pieprz czarny i gotujemy 1, 5 godz. na wolnym ogniu. Golonki ładnie będą pachniały wędzonką.
    Wyjmujemy golonki. Wywar przeznaczamy na zupę.
    Z golonek zdejmujemy skórę. Smarujemy mieszanką majonezu z ajwarem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Bez przykrycia. Golonki ładnie się przyrumienią, a mikstura ładnie pokryje mięso.
    Podajemy ciepłe do obiadu. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Ajwar Golonki Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować