Mięsko mięciutkie, pachnące wędzonką. Pieczone w mieszance majonezu z ajwarem, czyli pastą warzywną ze słodkiej papryki, bakłażanów, czosnku. Bardzo smaczne.
2 godz. 30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
golonki z indyka 2 szt. 800 g
schabowa kość wędzona 600 g
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
łyżeczka soli
Golonki z indyka gotowane i pieczone w ajwarze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wkładamy kości wędzone schabowe i golonki. Zalewamy wodą, solimy, dodajemy pieprz czarny i gotujemy 1, 5 godz. na wolnym ogniu. Golonki ładnie będą pachniały wędzonką.
Wyjmujemy golonki. Wywar przeznaczamy na zupę.
Z golonek zdejmujemy skórę. Smarujemy mieszanką majonezu z ajwarem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Bez przykrycia. Golonki ładnie się przyrumienią, a mikstura ładnie pokryje mięso.
Podajemy ciepłe do obiadu. Smacznego.
Komentarze