Golonka wieprzowa, parzona

  • wyświetlono: 686 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczna, lekko pikantna, wieprzowa golonka. Zrobiona według przepisu "Golonka-wg-beiota".

Czarek
  • 2 porcje
  • 3240min
  • Łatwy

Składniki

Surowiec:

golonka wieprzowa tylna ze skórą, bez kości 1,2 kg

Przyprawy na 1,2 kg mięsa:

peklosól 24 g
sos sojowy 3 łyżki
papryka ostra 2g
papryka słodka 2g
pieprz czarny 2g
czosnek 3 g
żelatyna 3 łyżki
woda 250 ml
osłonka barierowa (termokurczliwa) 40 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Golonka wieprzowa, parzona

  • 1. Golonkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, pozbawiamy kości. Rozkładamy płat mięsa ze skórą, tniemy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki golonki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 250 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonki barierowe, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło. W między czasie nagrzewamy wodę do 80-85 stopni Celsjusza, wkładamy batony z golonką i parzymy 4 godziny. Po procesie parzenia studzimy batony 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, lub sprasować umieszczając pomiędzy dwie deseczki obwiązane ścisło sznurkiem, i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wędlinygolonka_wieprzowa_tylnawędliny_parzone

Komentarze

Podobne przepisy

Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona

Dodane przez: Czarek

Szynka (kulka) peklowana, parzona, wędzona

Bardzo smaczna szynka, idealna...

Kiełbasa grillowa, parzona.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa grillowa, parzona

Kiełbasa grillowa, parzona, łatwa...

Kiełbasa kanapkowa gruba parzona.

Dodane przez: weronika63

Kiełbasa kanapkowa gruba parzona

Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa...

Szynka (kulka) peklowana, parzona.

Dodane przez: weronika63

Szynka (kulka) peklowana, parzona

Bardzo smaczna szynka, idealna...

Boczek parzony

Dodane przez: 23ewelina

Boczek parzony

Najlepszy bo swojski,polecam każdemu...

Domowa wędlina - golonka wielkanocna

Dodane przez: ewaeu

Wędlina domowa - golonka wielkanocna

Taka golonka dobrze wygląda i dobrze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE