Golonka pieczona na kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki opłukać, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i opalić je nad ogniem (można to pominąć, ale jeśli na skórze są resztki włosków, to ten sposób skutecznie je usunie). Golonki dość głęboko ponacinać.
Czosnek obrać, rozetrzeć z solą (około 1,5 łyżki), dodać rozmaryn i taką miksturą natrzeć golonki również w tych nacięciach. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
2.Cebulę obrać, pokroić w piórka lub talarki, oprószyć solą i rozłożyć na blaszce do pieczenia. Podlać wodą, na wierzchu ułożyć golonki i piec około pół godziny w temperaturze 200 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 1,5 godziny, co jakiś czas obracając golonki.
3.Po tym czasie wyjąć golonki, dodać odciśniętą kapustę i dokładnie wymieszać z cebulą. Ja miałam naprawdę bardzo dobrą kapustę - idealnie ukiszoną i nie dodawałam żadnych przypraw, poza liśćmi laurowymi (jeśli uznacie że będzie to konieczne, możecie kapustę doprawić solą, pieprzem, cukrem czy octem, w oryginale był także kminek - ja nie lubię tej przyprawy, więc ją zawsze pomijam).
Podczas pieczenia należy pamiętać o obracaniu golonek i ewentualnym podlewaniu wodą.
4.Golonki ułożyć na kapuście i blaszkę wstawić na kolejną godzinę do piekarnika. Pod koniec pieczenia można dodać kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach.
Komentarze