Pierogi z kapustą, grzybami i golonką

0 (0 ocen)

Zostało mi gotowanej golonki, dodałam ją do farszu na pierogi. A wiadomo domowe pierogi zawsze dobrze smakują.

Składniki:

  • CIASTO :
    6 szk mąki pszennej typ 650 + do podsypywania
    ok 3 szk gorącej wody
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki soli

    FARSZ :
    2 solidne garście suszonych grzybów
    500 g gotowanego mięsa z golonki
    600 g kiszonej kapusty
    1 cebula
    kilka łyżek oleju
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Golonka

Pierogi z kapustą, grzybami i golonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ :
    Grzyby zalać w garnku ciepłą wodą i moczyć a potem ugotować.
    Odcedzić i ostudzone posiekać.
    Kapustę ugotować w garnku z wodą, wystudzić, odcedzić i drobno pokroić.
    Mięso z golonki także pokroić a cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na odrobinie oleju.
    Wszystkie składniki farszu przełożyć do miski, dodać przyprawy i wymieszać farsz.
  • 2. CIASTO :
    Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać i zrobić dołek.
    Gorącą wodę wymieszać z olejem i wlewając ją mieszać z mąką.
    Potem wyjąć połączone składniki na blat roboczy lub stolnicę i wyrobić ciasto.
  • 3. Ciasto pierogowe dzielić na porcje, cienko wałkować w miarę potrzeby podsypywać mąką i wycinać kółka ( u mnie średnica 10 cm ).
    Na środek każdego kółka kłaść porcje farszu ( u mnie mniejsza łyżka do lodów ) i zlepiać pierogi.
    Gotowe układać na ściereczce, przykryć drugą aby pierogi nie wysychały.
    W dużym garnku zagotować sporą ilość wody, posolić ją, znów zagotować i wkładać pierogi partiami.
    Od momentu wypłynięcia gotować kilka minut a potem wyjmować delikatnie łyżką cedzakową.
    Pierogi podawać na gorąco z surówką i np. podsmażonym boczkiem wędzonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować