Golonka w piwie to bardzo smaczne danie. Robiłam je po raz pierwszy, od teraz są to ulubione golonki mojej rodziny! Golonka w piwie to mięso, które można podawać z różnymi dodatkami. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki lub kluski i surówka. Pyszny przepis na golonkę w piwie.
4.92 (157 ocen)
Porady
Golonka w piwie podczas gotowania powinna tylko "mrugać". Najlepiej golonki ugotować dzień wcześniej, zostawić do wystudzenia w wywarze i zimne włożyć na noc do lodówki, a na następny dzień zamarynować. W zależności od upodobania. Po ugotowaniu można zdjąć skórę, tak by marynować je już bez niej.
Golonka i piwo to dobrze znany duet. Alkohol sprawia, że mięso kruszeje i łatwo odchodzi od kości. Po odpowiednim zamarynowaniu golonka wręcz rozpływa się w ustach. Najprościej jest zapeklowaną golonkę wyjąć z zalewy, oczyścić ze wszystkich przypraw, opłukać, zalać gorącą wodą i gotować w szerokim garnku. Uważa się, że czas gotowania uzależniony jest od wielkości mięsa. Każde 500 g golonki powinno być gotowane o 20 minut dłużej na małym ogniu. Następnie warto dodać warzywa i gotować kolejny kwadrans. Następnie golonki należy wyłowić z wywaru, płyn przecedzić, dosłodzić szczyptą cukru i umieścić na ogniu do odparowania. Docelowo mamy uzyskać około 100 ml. Zamiast wywaru jako płyn można użyć piwa. Golonka w piwie powinna być ułożona na brytfannie, posypana ziołami i przyprawami, polana piwem i pieczona przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Tak przygotowana golonka w piwie doskonale smakuje z modrą kapustą, z knedlami, kluskami śląskimi, kopytkami albo pieczonymi ziemniakami. Świetnym dodatkiem jest purée ziemniaczane, groszek z marchewką podawany na ciepło, ćwikła z dużą ilością chrzanu albo kiszone ogórki. Warto też podawać golonkę w piwie z marynowanymi prawdziwkami i kaszą gryczaną.
Golonka w piwie to nie lada rarytas. Aby smakowała jeszcze lepiej, warto dobrać odpowiednie zioła i przyprawy. Znakomicie sprawdzi się tymianek, majeranek, cząber, liść laurowy, ziele angielskie, czarny świeżo zmielony pieprz, pieprz czosnkowy, jałowiec, kolendra, goździki, czosnek granulowany oraz papryka. Spośród papryk można wybierać pomiędzy słodką papryką, pikantną papryką oraz papryką wędzoną. Gdy golonka w piwie, ma nabierać wyjątkowego smaku, to alkohol również można potraktować jako przyprawę. W zależności czy wybierzemy piwo jasne lub ciemne, golonka będzie miała inny kolor. Dodatkowo piwo mające różne nuty smakowe może podkreślić smak mięsa.
Do peklowania najlepiej używać soli, cukru i przypraw, które odpowiadają za smak i zapach dania. Wcześniej do peklowania używano również saletry, która nadawała mięsu intensywnie różowego koloru. Obecnie coraz częściej używa się naturalnej solanki. Golonka może być peklowana na sucho lub w zalewie. Podczas peklowania golonka musi być trzymana w temperaturze powyżej zera. Peklowanie może trwać nawet dwa-trzy tygodnie. Po tym czasie golonka powinna być ustawiona w przewiewnym miejscu do wyschnięcia. Na koniec golonka może zostać ugotowana lub upieczona w piwie.
Komentarze