Galareta wieprzowa - zimne nóżki

4.95 (149 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Galareta wieprzowa albo zimne nóżki. U mnie w rodzinnym domu zazwyczaj mówiło się galareta. Smak i wspomnienie mojego dzieciństwa.
Każdy chyba ma swój patent na galaretę wieprzową. Ja ją gotuję podobnie jak moja mama.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • * 5 nóżek wieprzowych
    * 3 golonki wieprzowe ok. 1,5 kg
    * 6 -8 ziarenek ziela angielskiego
    * garść liści laurowych
    * 2-3 marchewki
    * 2 pietruszki
    * 8 ząbków czosnku
    * średniej wielkości por biała jego część i zielonej odrobinę
    * sól, pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.95 (149 ocen)

Zobacz również:

Galareta Golonka Przystawki

Galareta wieprzowa - zimne nóżki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nóżki i golonki opaliłam nad kuchenką z nadmiaru włosków. Opłukałam i ułożyłam ciasno w dużym garnku. Zalałam wodą tak, by przykryła całość.
    Gotowałam na bardzo wolnym ogniu bez przykrycia ok. 3- 4 godziny.
    Kiedy minęła połowa czasu gotowania dodałam obraną marchew i pietruszkę oraz pozostałe składniki. Posoliłam. Czosnek przecisnęłam przez praskę pod koniec gotowania mięsa i przyprawiłam do smaku solą. Pieprzu dodałam jak już zdjęłam z ognia wywar.
    Nie dodawałam ani odrobiny żelatyny. Nóżki mają w sobie tyle kleju, że nie ma potrzeby dodatkowo sklejać galarety. Może wyjść później za twarda.
    Jak już nóżki i golonki ugotowały się, ostygły po wyciągnięciu z ugotowanego bulionu, oskubałam je z mięsa i pokroiłam mięso na mniejsze kawałki. Skórę też dodawałam, bardzo ją lubimy w galarecie zresztą.
    Mięso układałam w salaterkach i zalewałam ugotowanym bulionem.
    Odstawiłam do ostygnięcia i stężenia.

Porady

Ilości podaję na 4 l wywaru po wyjęciu mięsa. Można oczywiście zmniejszyć, ale pamiętać należy o tym, żeby wody było tylko tyle, by przykryła nóżki i golonkę. Fajna przekąska dla gości. Dobrze jest wtedy podać galaretę w małych pojemniczkach, ale z racji ,że wyszedł mi ogrom tego to wlewałam do większych pojemników. Potem tylko wyłożyłam na talerz i pokroiłam jak tort.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować