GOLONKA FASZEROWANA, NA KANAPKI

  • wyświetlono: 1308 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Przepyszna goloneczka. Idealna na zimno na kanapki, choć można od razu po przygotowaniu podać na ciepło jako danie obiadowe

IMG_20190707_173458_367
  • 25 porcje
  • 900min
  • Łatwy

Składniki

2 przednie golonki bez kości
sól- ok 1,5 łyżki
pieprz ziarna- 8 sztuk
ziele angielskie- 5 sztuk
liść laurowy 3-4 sztuki
2 marchwie
1 pietruszka
pół selera
1 cebula
farsz:
20 dag mięsa mielonego- u mnie z szynki
sól, pieprz
zalewa do peklowania:
1, 5 l wody
1,5 łyżki soli
5 ziaren ziela ang
5 liści laurowych
2-3 ząbki czosnku
dodatkowo:
gaza

Sposób przygotowania przepisu:

GOLONKA FASZEROWANA, NA KANAPKI

  • 1. *Golonki przez godzinę moczymy w zimnej wodzie..
    * Do dużego garnka wlewamy wodę do zapeklowania. Dodajemy sól, mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy ziele, listki, oraz kawałki czosnku. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy golonki, woda musi zakrywać mięso. W takiej zalewie mięso trzymamy 24 godziny w lodówce.
    * Na drugi dzień golonki wyjmujemy z zalewy. Osuszamy, w miejsce gdzie znajdowała się kość wkładamy doprawione mięso mielone. Układamy ścisło , każdą oddzielnie zawijamy w gazę, zawiązujemy.
    * Zalewę w której marynowaliśmy mięso wylewamy. Nalewamy świeżej wody, dodajemy przyprawy oraz wszystkie warzywa. Dodajemy sól, jeśli zalewa jest za mało słona , dosalamy- woda musi być mocno słona.Zagotowujemy.
    *Kiedy woda zawrze wkładamy nasze golonki. Ustawiamy grzanie na delikatne pyrkanie wody, gotujemy golonki pod przykryciem 2,5 - 3 godz - do miękkości mięsa.
    * Ugotowane golonki wyjmujemy z wody, układamy na desce kuchennej, z wierzchu przyciskamy kolejną deską z obciążeniem co spowoduje spłaszczenie mięsa i będzie ułatwiało krojenie. Zostawiamy najlepiej na całą noc pod obciążeniem. Na drugi dzień zdejmujemy gazę, golonki są gotowe do spożycia.
    rada: Golonki możemy po ugotowaniu nie obciążać tylko podać na ciepło , z sosem np chrzanowym jako danie obiadowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

golonkawieprzowinadomowa wędlinagolonka wieprzowawędlina swojska

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczony schab na kanapki

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Pieczony schab na kanapki

Zapraszam na pyszną domową wędlinę....

image-20g1een

Dodane przez: Alex M

Schab pieczony na kanapki

Smaczna wędlina pieczona z chudego...

domowa mielonka na kanapki

Dodane przez: iziona

Domowa mielonka na kanapki

Pierwsza taka wędlina w moim wykonaniu,...

Wędlina z piersi

Dodane przez: 123agus

Domowa wędlina na kanapki

Polecam smaczna soczysta wędline...

Karkówka pieczona na kanapki

Dodane przez: kuchenny świat

Karkówka pieczona na kanapki

Zapraszam na pieczoną karkówkę....

kiełbasa słoikowa

Dodane przez: AnnaKoziel

Kiełbasa na kanapki ze słoika

To bardzo dobra, kiełbasa, którą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE