Pulled pork - szarpana wieprzowina

0 (0 ocen)

  • 7 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pulled pork (szarpana wieprzowina) to metoda przygotowywania mięsa wieprzowego, w której to duży kawałek mięsa (głównie łopatka), piecze się powoli w niskiej temperaturach, pozwalając, aby mięso stało się wystarczająco miękkie, aby mogło zostać "wyszarpane" na pojedyncze kawałki. Pulled pork można spotkać na całym świecie serwowaną w różnych formach, chociaż najbardziej popularne jest serwowanie w bułkach do burgerów.

  • 7 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 kg kawałek łopatki wieprzowej
    -1/2 szkl. brązowego cukru
    -1 łyżeczka przyprawy chile*
    -1 łyżeczka słodniej papryki
    -2 łyżczki suszonego czosnku (ewentualnie 2-3 ząbki świeżego)
    -2 łyżeczki soli
    -1 łyżeczka pieprzu
    -1 łyżeczka cayenne
    -4 cebule
    -1/2 opakowania sosu barbecue
    -4 bułki do burgerów


    *przyprawa chile jest to przyprawa z ostrej papryczki jalapeno. W przypadku braku dostępności można zamiennie użyć ostrej papryczki chilli.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Burgery Kanapki Sosy

Pulled pork - szarpana wieprzowina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy wymieszać w miesce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Owinąć folią spożywczą i marynować przez moc w lodówce.
    Cebule obrać, pokroić w piórka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na cebulę wyłożyć zamarynowaną łopatkę. Piec w temperaturze 150 stopni przez 5-7 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie. Przez część czasu pieczenia naczynie może pozostać przykryte.
    Mięso wyjąć na talerz. Używając dwóch widelców, "poszarpać" je na pojedyncze włókna. 1/4 cebuli z pieczenia rozdrobnić.
    W garnku rozgrzać 1/2 szklanki wody. Dodać sos barbeque. Włożyć poszarpane mięso, dodać rozdrobnioną wcześniej cebulę i dokładnie wymieszać. Poddusić kilka minut na małym ogniu. Serwować w bułkach do burgerów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować