Fast Food w nowej odsłonie z pysznym pastrami, musem buraczanym z nutką czekolady, wyrazistą gorgonzolą i chrupiącą gruszką wszystko to w pysznej domowej bułce - polecam.
60 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
500 gram pastrami
Bułki :
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka soli
1,5 szklanki mąki
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
10 gram drożdży
Do smarowania bułki
1 jajko
1 łyżka wody
Mus z buraków:
2 ugotowane buraki
1 łyżeczka masła
4-6 kostek czekolady gorzkiej
Sól, cukier, sok z cytryny
Dodatkowo:
1 gruszka
100 gram gorgonzoli
Bułka z pastrami, musem z buraków, gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułki: drożdże rozkruszamy do miseczki posypujemy je cukrem i odstawiamy na 15 minut aby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie wlewamy tam rozczyn drożdżowy, wodę, mleko, dodajemy sól i starte na tarce masło – ciasto wyrabiamy (jeśli jest zbyt mokre dodajemy więcej mąki) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy z nich okrągłe bułeczki ( w zależności od ich wielkości wychodzi 6-9 szt ). Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowujemy między nimi odstępy. Bułeczki odstawiamy na 15 minut. W miseczce rozkłócamy jajko z wodą i taką mieszanką smarujemy wierzch bułeczek. Tak przygotowane bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy je 5 minut, następnie temperaturę zmniejszamy i pieczemy je jeszcze 6-10 minut. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.
Pastrami przygotowujemy wg zalecenia producenta.
Ugotowane buraczki ścieramy na najdrobniejszej tarce. W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy starte buraczki i czekoladę podgrzewamy całość aż czekolada połączy się z buraczkami. Buraczki doprawiamy do smaku solą, cukrem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Gruszkę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
Gorgonzolę rozkruszamy w palcach.
Bułki kroimy, wykładamy na nie po porcji musu z buraków, na nim układamy plastry pastrami a na nim pokrojoną gruszkę i gorgonzolę, przykrywamy drugą połówką bułki i serwujemy.
Komentarze