Bułka z pastrami, musem z buraków, gorgonzolą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Fast Food w nowej odsłonie z pysznym pastrami, musem buraczanym z nutką czekolady, wyrazistą gorgonzolą i chrupiącą gruszką wszystko to w pysznej domowej bułce - polecam.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 gram pastrami
    Bułki :
    1/3 szklanki wody
    1/3 szklanki mleka
    1 łyżeczka soli
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka cukru
    10 gram drożdży
    Do smarowania bułki
    1 jajko
    1 łyżka wody
    Mus z buraków:
    2 ugotowane buraki
    1 łyżeczka masła
    4-6 kostek czekolady gorzkiej
    Sól, cukier, sok z cytryny
    Dodatkowo:
    1 gruszka
    100 gram gorgonzoli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułka z pastrami, musem z buraków, gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki: drożdże rozkruszamy do miseczki posypujemy je cukrem i odstawiamy na 15 minut aby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie wlewamy tam rozczyn drożdżowy, wodę, mleko, dodajemy sól i starte na tarce masło – ciasto wyrabiamy (jeśli jest zbyt mokre dodajemy więcej mąki) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy z nich okrągłe bułeczki ( w zależności od ich wielkości wychodzi 6-9 szt ). Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowujemy między nimi odstępy. Bułeczki odstawiamy na 15 minut. W miseczce rozkłócamy jajko z wodą i taką mieszanką smarujemy wierzch bułeczek. Tak przygotowane bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy je 5 minut, następnie temperaturę zmniejszamy i pieczemy je jeszcze 6-10 minut. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.

    Pastrami przygotowujemy wg zalecenia producenta.

    Ugotowane buraczki ścieramy na najdrobniejszej tarce. W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy starte buraczki i czekoladę podgrzewamy całość aż czekolada połączy się z buraczkami. Buraczki doprawiamy do smaku solą, cukrem i kilkoma kroplami soku z cytryny.

    Gruszkę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.

    Gorgonzolę rozkruszamy w palcach.

    Bułki kroimy, wykładamy na nie po porcji musu z buraków, na nim układamy plastry pastrami a na nim pokrojoną gruszkę i gorgonzolę, przykrywamy drugą połówką bułki i serwujemy.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować