Pulled pork - szarpana wieprzowina

0 (0 ocen)

Pulled pork co to właściwie jest i z czym się to je? Pulled pork to inaczej „wyczesana wieprzowina” taką wieprzowiną odpowiednio się marynuje przez dłuższy okres czasu – nawet 24 godziny, by potem ją dłuuugo piec również nawet i 12 godzin !!!

Składniki:

  • 1,3 kg łopatki wieprzowej

    Marynata:

    1 szkl ketchupu ( u mnie tortex )

    2 łyżki musztardy kremskiej

    1 szczypta soli

    1 większa szczypta pieprzu

    1 łyżeczka cukru

    1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulled pork - szarpana wieprzowina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i smarujemy nią mięso. Zamarynowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy delikatnie folią aluminiową i odkładamy do lodówki – u mnie mięso marynowało się 20 godzin

    2. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i przykrywamy mięso nowym kawałkiem foli – przykrywamy – NIE OWIJAMY . Błyszczącą stroną do góry.

    3. Mięso wkładamy do piekarnika na środkową półkę. Włączamy piekarnik na 115 stopni i pieczemy mięso przez 8 godzin.

    4. Po tym czasie zdejmujemy folię, i zwiększamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy przez około 2 godziny. Obracając mięso co 30 minut.

    5. Upieczone mięso zostawiamy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami na 15 minut by odpoczęło. Następnie za pomocą widelca – „szarpiemy „mięsko. Powinno samo pięknie się rozwarstwiać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować