Śliżyki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Upieczone z ciasta drożdżowego z makiem orzeszki, dodatek do litewskiej potrawy Wigilijnej. Są również smaczne, tak chrupiąc zamiast cukierków.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    mąka tortowa 25 dag
    cukier 2 łyżeczki
    mak 1 szklanka
    świeże drożdże 25 g
    1 szklanka ciepłego mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Śliżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śliżyki. 1. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy mak, 1 łyżeczkę cukru. Z drożdży, ciepłego mleka i łyżeczki cukru robimy rozczyn. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do mąki. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy przykryte na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i formujemy wałeczki o średnicy około 1,5 cm. Z uformowanych wałeczków wycinamy nożem półtora centymetrowe kostki, śliżyki wielkości orzecha laskowego. śliżyki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy do momentu zarumienienia się śliżyków około 10 - 15 minut. Śliżyki podajemy z wcześniej przygotowaną zupą mleczną z miodem i makiem (mak parzony, mielony). Możemy również śliżyki podsuszyć i zajadać jak orzeszki z makiem.

Porady

Śliżyki zalewa się ugotowanym mlekiem z miodem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.42 (178 ocen)

Śliżyki wileńskie

To może cię zainteresować