Wuzetka

4 (10 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taka wuzetka świetnie sprawdzi się na imprezach rodzinnych, święta itp. Uwierzcie mi to ciasto znika bardzo szybko, lubią je dzieci i dorośli, bardzo dobrze się kroi, krem jest lekki i stabilny. Ciasto nie jest za słodkie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24×35

    Ciasto

    8 jajek - L
    1 szczypta soli
    125 ml oleju
    1 szkl. mąki pszennej tortowej
    ⅓ szkl. mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ⅓ szkl. kakao
    1 szkl. cukru

    Krem

    1 litr śmietany kremówki - 30-36 %
    1 paczka dużego cukru waniliowego - lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
    4 łyżki cukru pudru - można dać więcej w zależności od smaku
    5 łyżeczek żelatyny - +pół szkl. zimnej wody

    Dodatkowo

    1 mały słoiczek powideł śliwkowych - opcjonalnie
    1 szkl. mocnej słodkiej herbaty do nasączenia - jeśli dzieci nie będą jadły ciasta można nasączyć alkoholem

    Polewa

    200 ml śmietany kremówki - 30 %
    150 g czekolady mlecznej
    1,5 łyżeczki żelatyny

    1 szkl. = 250 ml
Wystaw ocenę:

4 (10 ocen)

Zobacz również:

Wuzetka

Wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia, następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką wlewać olej cały czas miksując. Stopniowo wsypywać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2,3 razy. Miksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.
    Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Piec w temp. 170 C.
    Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia.
    Po przestygnięciu ciasto podzielić na 2 części.
    Spód nasączyć i posmarować powidłami śliwkowymi.
    Śmietankę schłodzić w zamrażalniku ok. 30 min.
    Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia na 10 min.
    Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier waniliowy, cukier puder do smaku, zmiksować krótko, następnie żelatynę podgrzać chwilę w mikrofali lub na parze, tak aby była płynna, ale żeby nie straciła właściwości żelujących, czyli dosłownie kilka sekund.
    Do żelatyny wrzucić łyżkę ubitej śmietany, wymieszać energicznie i całość przelać do ubitej śmietany, krótko zmiksować.
    Krem wyłożyć na spód ciasta, przykryć drugim blatem.
    Wstawić do lodówki, żeby śmietana się ściągnęła.
    W tym czasie przygotować polewę, żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia, śmietankę wlać do rondelka, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady, na małym ogniu. Nie doprowadzając do wrzenia, gdy czekolada całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia, wrzucić napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać.
    Gdy polewa przestygnie, rozsmarować na wierzchu ciasta, wstawić do lodówki i gotowe.

Porady

Filmik na YT: https://youtu.be/WYpJbIiOuyk

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 30%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (198 ocen)

Wuzetka

To może cię zainteresować