Śliżyki wileńskie

4.42 (178 ocen)

  • 60 min

wigilia na kresach

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    10-15 g drożdży
    pół szklanki mleka
    1 jajko
    łyżka cukru
    szczypta soli

    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem, do mąki dodać jajko i sól.
    Dodać mleko z drożdżami i zarobić ciasto. zagniecione odłożyć w ciepłe miejsce pod ściereczką.
    Kiedy wyrośnie, formować wałeczki i kroić małe kopytka, upiec w piekarniku w temp 170 st ok 20 min. aż się przyrumienią.


    mak do kluseczek

    1 szklanka maku
    0.5 szklanki cukru
    3 łyżki miodu
    pół szkl mleka
    garść rodzynek
    garść bakalii mieszanych

Wystaw ocenę:

4.42 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Śliżyki wileńskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak wsypać do 2 szklanek wrzącej wody, zagotować i pozostawić na kilka godzin godz, wylać na sito i odcedzić. Pozostawić do czasu aż woda dobrze osiąknie. Odsączony mak dwukrotnie zmielić w maszynce z drobnym sitkiem. Utrzeć mak z cukrem i miodem dodać opłukane rodzynki i posiekane drobno bakalie i wymieszać dolewając przed samym podaniem mleko.
    tak przygotowanym makiem zalać śliżyki i odstawić przed podaniem na ok 2 godziny by trochę wciągnęły mleka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować