Keks "ważony"

  • wyświetlono: 661 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

Przepis mam od koleżanki. Dzięki kolorowym kandyzowanym ananasom ciasto wygląda bardzo efektownie. Przepis bardzo łatwo zapamiętać gdyż składa się tylko z 4 składników a wszystkie ważą tyle co jajka. Z podanych proporcji wychodzi 1 nieduża keksówka.

joanna30
  • 16 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

4 duże jajka (ok 260g)
cukier -tyle ile ważą jajka
mąka-tyle ile ważą jajka
bakalie (u mnie kandyzowane ananasy)-tyle ile ważą jajka
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Keks "ważony"

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać przesianą mąkę, zmiksować (zrobią się grudki ale to nic nie szkodzi). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Na koniec dodać bakalie.
    Keksówkę (27x8cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 40-50 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoWigiliabakalieświętaboże narodzeniedo kawykekskandyzowany ananas
 

Komentarze

Podobne przepisy

Keks majonezowy

Dodane przez: paulina57

Keks majonezowy

Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu...

keks żurawinowy

Dodane przez: ania-gotuje

Keks żurawinowy

To mój niezastąpiony przepis na...

Keks bananowy

Dodane przez: AnetaJ

Keks bananowy

Jest szybki do przygotowania i...

Keks marchewkowy z bakaliami

Dodane przez: bogusia82

Keks marchewkowy z bakaliami

Keks marchewkowy to jedno z moich...

Keks z bakaliami

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Keks z bakaliami

Przepyszny angielski keks z bakaliam....

Keks budyniowy

Dodane przez: Magdalena G

Keks budyniowy

Nie tylko na Święta!