Ciasto pastelowe

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wspaniałe ciacho przekładane, które nie tylko wygląda, ale i smakuje, ozdobi i zauroczy niejeden stół na imprezie :-) Ciasto to zrobiłam wg przepisu Siostry Anastazji z Wielkiej Księgi Ciast, oczywiście z małymi poprawkami pod siebie ;-) Książkę dostałam już jakiś czas temu od męża,ale dopiero teraz odważyłam się coś z niej upiec :-)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm
    Biszkopt Różowy:
    pół szkl mąki pszennej
    1 kisiel malinowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szkl cukru
    3 jajka L
    szczypta soli
    Biszkopt Żółty:
    pół szkl mąki pszennej
    1 kisiel cytrynowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szkl cukru
    3 jajka L
    szczypta soli
    Deseczka Kokosowa:
    4 białka
    szczypta soli
    3/4 szkl cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    200 g wiórek kokosowych
    Masa Jabłkowa:
    jabłka prażone z brzoskwinią 780 g
    3 duże jabłka obrane i starte na tarce
    2 galaretki agrestowe
    Krem:
    400 ml śmietany kremówki
    400 g serka mascarpone
    cukier puder do smaku
    1 galaretka malinowa
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciasto z kremem Desery

Ciasto pastelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Pastelowe. 1. Na pierwszy rzut idą biszkopty.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypywać stopniowo cukier,cały czas miksując, gdy cukier się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i wrzucić żółtka, krótko zmiksować tylko do połączenia,przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i suchym czerwonym kisielem.
    Wymieszać delikatnie łyżką i przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.
    Piec w temp. 170 C ok. 30 min.
    Czynność powtórzyć z drugim biszkoptem dając cytrynowy kisiel.

    Deseczka kokosowa: zaczynamy od ubicia białek ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier, miksujemy do rozpuszczenia się cukru, następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, krótko miksujemy i wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy delikatnie łyżką.
    Wykładamy masę kokosową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy.
    Piec w 180 C przez 25 min.

    Masa jabłkowa:poszłam trochę na łatwiznę i kupiłam jeden gotowy słoik z prażonymi jabłkami, przełożyłam go do rondelka, obrałam resztę jabłek i starłam na tarce o grubych oczkach, całość podgrzałam na średnim ogniu, dodałam suchą galaretkę i dokładnie wymieszałam do rozpuszczenia się galaretki.

    Krem:Galaretkę malinową rozpuścić w pół szkl wrzątku i pozostawić do wystygnięcia.
    Schłodzoną przez 20 min. w zamrażalniku śmietankę i mascarpone przełożyć do miski i ubić na sztywno,dodać do smaku cukru pudru a na koniec wlać tężejącą galaretkę,całość krótko wymieszać mikserem.

    Przełożenie ciasta:
    biszkopt różowy
    masa jabłkowa najlepiej jeszcze ciepła,ale nie gorąca
    biszkopt żółty
    krem
    deseczka kokosowa
    Wierzch ciasta udekorować dowolnie u mnie moja ulubiona polewa,która się nie kruszy i nie łamie.

Porady

Uwagi: -szkl.pojemność 250 ml -do biszkoptu można dać odrobinę barwnika,żeby wzmocnić kolor -masa jabłkowa wykładać ciepłą,ale nie gorącą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pastelowe ciasto.

5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pastelowe ciasto

gogusia Proste, smaczne i tak wiosennie wyglądające ciacho. 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować