Ciasto pastelowe

  • wyświetlono: 2436 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Wspaniałe ciacho przekładane, które nie tylko wygląda, ale i smakuje, ozdobi i zauroczy niejeden stół na imprezie :-) Ciasto to zrobiłam wg przepisu Siostry Anastazji z Wielkiej Księgi Ciast, oczywiście z małymi poprawkami pod siebie ;-) Książkę dostałam już jakiś czas temu od męża,ale dopiero teraz odważyłam się coś z niej upiec :-)

Zdjęcie do publikacji.
  • 24 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Blaszka 25x36 cm
Biszkopt Różowy:
pół szkl mąki pszennej
1 kisiel malinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szkl cukru
3 jajka L
szczypta soli
Biszkopt Żółty:
pół szkl mąki pszennej
1 kisiel cytrynowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szkl cukru
3 jajka L
szczypta soli
Deseczka Kokosowa:
4 białka
szczypta soli
3/4 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g wiórek kokosowych
Masa Jabłkowa:
jabłka prażone z brzoskwinią 780 g
3 duże jabłka obrane i starte na tarce
2 galaretki agrestowe
Krem:
400 ml śmietany kremówki
400 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
1 galaretka malinowa

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto pastelowe

  • Ciasto Pastelowe.1. Na pierwszy rzut idą biszkopty.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypywać stopniowo cukier,cały czas miksując, gdy cukier się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i wrzucić żółtka, krótko zmiksować tylko do połączenia,przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i suchym czerwonym kisielem.
    Wymieszać delikatnie łyżką i przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.
    Piec w temp. 170 C ok. 30 min.
    Czynność powtórzyć z drugim biszkoptem dając cytrynowy kisiel.

    Deseczka kokosowa: zaczynamy od ubicia białek ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier, miksujemy do rozpuszczenia się cukru, następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, krótko miksujemy i wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy delikatnie łyżką.
    Wykładamy masę kokosową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy.
    Piec w 180 C przez 25 min.

    Masa jabłkowa:poszłam trochę na łatwiznę i kupiłam jeden gotowy słoik z prażonymi jabłkami, przełożyłam go do rondelka, obrałam resztę jabłek i starłam na tarce o grubych oczkach, całość podgrzałam na średnim ogniu, dodałam suchą galaretkę i dokładnie wymieszałam do rozpuszczenia się galaretki.

    Krem:Galaretkę malinową rozpuścić w pół szkl wrzątku i pozostawić do wystygnięcia.
    Schłodzoną przez 20 min. w zamrażalniku śmietankę i mascarpone przełożyć do miski i ubić na sztywno,dodać do smaku cukru pudru a na koniec wlać tężejącą galaretkę,całość krótko wymieszać mikserem.

    Przełożenie ciasta:
    biszkopt różowy
    masa jabłkowa najlepiej jeszcze ciepła,ale nie gorąca
    biszkopt żółty
    krem
    deseczka kokosowa
    Wierzch ciasta udekorować dowolnie u mnie moja ulubiona polewa,która się nie kruszy i nie łamie.

Porady

Uwagi:

-szkl.pojemność 250 ml
-do biszkoptu można dać odrobinę barwnika,żeby wzmocnić kolor
-masa jabłkowa wykładać ciepłą,ale nie gorącą

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastowiórki kokosowejabłkaciasto świąteczneDeserWigiliaWielkanocświętasłodkie_życiekarnawałboże narodzenieimprezado kawysylwesterna niedzielęnowy rokciasto przekładanesiostra Anastazjaciasto warstwoweciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Shrek

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Shrek

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto...

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

Jamajka

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Ciasto Jamajka

Pyszne, wilgotne ciasto, które...

miętusek

Dodane przez: klementynka

ciasto "miętusek"

To był hit na świątecznym stole....

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

Ciasto Euforia

Dodane przez: Skotka

Ciasto Euforia

Poczęstowała mnie tym ciastem kuzynka....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE