Ciabatta na oliwie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ciabatty wyszły przepyszne, pachnące oliwą, z lekko chrupiącą skórką i mięciutkim miąższem. Oba bochenki zjedliśmy niemal od razu, gdy były jeszcze ciepłe.

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:

    7 g świeżych drożdży

    1/2 łyżeczki cukru

    200 ml ciepłej wody

    175 g mąki pszennej


    Ciasto:

    7 g świeżych drożdży

    1/2 łyżeczki cukru

    2 łyżeczki soli

    30 ml ciepłego mleka

    120 ml ciepłej wody

    60 ml oliwy z oliwek

    350 g mąki pszennej + do podsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciabatta Bułki

Ciabatta na oliwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 12 godzin.


    Ciasto: W dużej misce wymieszać drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem aż się rozpuszczą. Dodać pozostałe składniki ciasta i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto (ok 10 minut). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aż podwoi swoją objętość. (proponuję nawet dłużej aby uzyskać większe pęcherzyki powietrza w chlebkach)

    Dużą blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i obficie posypać mąką. Ciasto delikatnie przełożyć bezpośrednio z miski na blaszkę. Przekroić na pół i rozciągając uformować dwa długie bochenki. Posypać je lekko mąką i odstawić na 20 minut. Na spód piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z wodą i ustawić temperaturę na 200 stopni. Ciabattę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut, do zarumienienia skórki. Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować