Chlebek ciabatta z oliwkami

4.5 (168 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo szybki i łatwy do wykanania chlebek - nawet dla laików :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciepła woda: 200 mililitrów
    - świeże drożdże: 12 gramów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - mąka typ 500-550: 300 gramów
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - oliwki bez pestki: 10 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciabatta

Chlebek ciabatta z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozprowadź drożdże z cukrem i odrobiną ciepłej wody. W misce miksera umieść mąkę i sól, dodaj drożdże i część wody. Wyrabiaj ciasto dolewając stopniowo wodę – ciasto ma być dość gęste, ale gładkie. Oliwki pokrój na plasterki. Dodaj je do gotowego ciasta i lekko wymieszaj łyżką. Odstaw chlebek na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie go zagnieć podsypując trochę mąką, uformuj bochenek i ułóż go na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz lekko mąką, przykryj ściereczką i ponownie odstaw na około pół godziny. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz chlebek około 30 minut (do zrumienienia). Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.
    Więcej na moim blogu - wypiekibeaty.wordpress.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować