Włoski rosół

  • wyświetlono: 3818 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Chciałabym przedstawić kilka żelaznych zasad gotowania rosołu a także przepis na włoski rosół z parmezanem, żółtkiem i pomidorami :)

małgorzata kwiatkowska

Składniki

Składniki na włoski rosół:
2 skrzydełka kury
2 pałki kurze
kawałek wołowiny z kością
2 golonki z indyka
2 średnie marchewki
1 duża pietruszka (sam korzeń)
1/2 średniego selera
1 cały por
ze 3 przypalone cebule
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
4-5 ziaren czarnego pieprzu
5-6 liści świeżego lubczyku
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

Włoskie dodatki:
żółtka (1 żółto na jedną porcję)
ok. 150 g tartego parmezanu
2 pomidory
2 ząbeki czosnku
kilka gałązek tymianku
kromki pełnoziarnistego pieczywa (ilość wg upodobania)

Sposób przygotowania przepisu:

Włoski rosół

  • 1. Wykonanie: Mięso myjemy, oczyszczamy i wkładamy do garnka z zimną wodą.
    Gotujemy na bardzo małym ogniu. Jarzyny obieramy i myjemy.
    Cebulę opalamy nad gazem. W międzyczasie ściągamy szumowiny
    przy pomocy łyżki cedzakowej. Po około 2 godzinach wrzucamy obrane
    jarzyny (oprócz cebuli, czosnku i pomidorów). Po kilku minutach
    dodajemy ziela angielskie, liście laurowe, czosnek (obrany i
    rozgnieciony dłonią) oraz ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu.
    Po tym czasie wrzucamy cebulę, pokrojone w kostkę pomidory oraz
    zioła (tymianek, lubczyk).
  • 2. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem.
    Kromki chleba grillujemy na patelni. Na talerz wbijamy żółtko,
    delikatnie zalewamy rosołem,posypujemy parmezanem.
    Podajemy z tostami.

Porady

Złote zasady polskiego rosołu:
-najlepszy rosół wychodzi z jak największej ilości rodzajów mięs
(u mnie z wołowiny, indyka i kury, a czasem z kaczki)
-mięso powinno być świeże (czyli nie mrożone) a najlepiej
z domowego chowu,
-mięsa powinno być tyle, aby woda delikatnie je zakrywała.
-mięso zalewamy zawsze zimną wodą - dzięki temu, białko
zawarte w mięsie nie zetnie się od razu, a cały smak mięsa
przeniknie do wywaru
- natomiast: mięso do rosołu myjemy ciepłą wodą by pozbyć się
ewentualnego kurzu,
- Rosół solimy pod koniec gotowania. Najlepiej przed wrzuceniem
warzyw.
- warzywa wkładamy jak mięso się już podgotuje
- musi być gotowany na malutkim gazie, wywar powinien jedynie
delikatnie pyrkać
- przed zagotowaniem zbieramy szumowiny cedzakiem, żeby
rosół był klarowny. Wiadomo, że szumowiny to zdrowe białko,
ale by zupa miała piękny przejrzysty kolor, musimy je zbierać.
Można też ubić pianę z białek i wrzucić ją do zupy, po czym wraz
z szumowinami zebrać z powierzchni wywaru.
- można do rosołu dodać kapustę, suszonego grzybka a nawet
buraka. Nie bójcie się czerwonej barwy buraka - ona zniknie.
- by nadać złocista barwę dajemy przypaloną cebulę. 1 cebula na
1 litr wody. możemy dodać także szczyptę kurkumy,
-rosół musi gotować się przez kilka godzin (minimum 3-4 godz.).
Im dłużej tym lepiej, najlepiej całą noc! ;) mięsa koniecznie
z kością, nie jakieś tam filety :)
- rosół odtłuścimy za pomocą papierowego ręcznika, który
wchłonie nadmiar "oczek" :)
- nadmiar bulionu możemy zamrozić.
- najlepszy z domowym makaronem
- rosół lubi lubczyk, warto go hodować w doniczkach lub w ogrodzie :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatazupabulionparmezanrosółwłoski rosół

Komentarze

Podobne przepisy

Pyszny i rozgrzewający

Dodane przez: KasiaAsia

Rosół

Pyszny rozgrzewający rosołek nie...

rosół

Dodane przez: Jolanta KG

Rosół drobiowy

Łagodny w smaku rosół drobiowy....

image-22v4ump

Dodane przez: malesia3

Rosół

Lubiana przez wszystkich zupa .Moja...

domowy rosół

Dodane przez: duszek

Domowy rosół z kury

Przepis na rosół z kury to kulinarna...

rosół

Dodane przez: rena123

"Skrzydlaty" rosół

Rosół ugotowany na skrzydłach kurczaka,...

Domowy rosół

Dodane przez: kasik1p3

Domowy rosół

Nie wyobrażam sobie niedzieli bez...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE