Pierożki wonton w aromatycznym bulionie

  • wyświetlono: 2705 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wontony z bulionem są jedną z ulubionych potraw mojej rodziny. Są dosyć pracochłonne, ale efekt wart jest wysiłku. Klasycznie podaje się wontony z bulionem drobiowym i jeśli nie masz przypraw jakich użyłam, możesz pozostać przy drobiowym z imbirem i szczypiorkiem.

palinos
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Pierożki wonton:

40 dkg chudej mielonej wieprzowiny
1 duża utarta marchewka
2 cm utartego świeżego imbiru
1 dymka drobno posiekana
1 duży utarty ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki wina mirin lub octu ryżowego
1/3 szkl. bulionu drobiowego lub wołowego
1 łyżeczka cukru pudru
sól i pieprz do smaku
gotowe ciasto na pierożki wonton

Aromatyczny bulion:

1 litr esencjonalnego bulionu wołowego
4 owoce czarnego kardamonu
1 laska cynamonu
4 owoce anyżu gwiaździstego

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pierożki wonton w aromatycznym bulionie

  • 1. Przygotowanie pierożków:

    W dużej misce zmieszać składniki farszu na pierożki. Aby sprawdzić, czy farsz jest wystarczająco przyprawiony, uformować z niego kulkę wielkości orzecha i ugotować. Jeśli potrzeba, doprawić farsz solą, pieprzem, sosem sojowym.
    Pierożki składać tak samo jak uszka do barszczu. Arkusze ciasta wonton poukładać na stolnicy, na środek każdego wyłożyć łyżeczkę farszu. Posmarować wodą brzegi ciasta, złożyć każdy kawałek w trójkąt, lekko zaciskając brzegi. Dwa dłuższe brzegi trójkąta posmarować wodą i skleić.
    Pierożki gotować 7 minut od wypłynięcia, w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzić na sicie.

    Przygotowanie bulionu:

    Do garnka wlać bulion wołowy, dodać cynamon, anyż i kardamon.
    Doprowadzić bulion do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut.
    Po zakończeniu gotowania pozostawić pod przykryciem 30 minut, aby bulion przeszedł aromatem przypraw.

Porady

Pierożki przełożyć do miseczek, zalać bardzo gorącym bulionem i posypać szczypiorkiem.
PP_06-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatabulionwonton
 

Komentarze

Podobne przepisy

Bulion warzywny własnej roboty

Dodane przez: woman

Bulion warzywny

Domowy bulion warzywny powinna...

Bulion z pieczonego kurczaka z pulpecikami w sezamie i swojskim makaronem

Dodane przez: buciol78

Bulion z pieczonego kurczaka

Długo gotowany z pulpecikami w...

bulion warzywny

Dodane przez: kamila19851

Bulion / wywar warzywny

Baza do wielu zup.Przydatny także...

Bulion drobiowo-imbirowy

Dodane przez: igraszki losu

Bulion drobiowo-imbirowy

Rozgrzewający, aromatyczny bulion...

Dodane przez: barara

Bulion serowy

Prosta w przygotowaniu i smaczna...

image-22rmb3k

Dodane przez: Ewelina Marcin

Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki

To tradycyjna narodowa polska zupa...