Bulion z sarniny z pierożkami

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Świąteczna wersja bulionu podana z pierożkami mięsnymi, posypana nitkami szafranu i natką pietruszki. Danie wyborne i eleganckie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na bulion:
    4 gicze z sarniny
    kark z sarniny
    żebra z sarniny
    Marchew
    cebula opalona
    Seler zwyczajny
    Seler naciowy
    fenkuł-koper włoski
    pasternak
    kilka pomidorków koktajlowych
    suszony borowik
    szczypta szafranu
    kwiat muszkatu
    pieprz kolorowy w ziarnach
    Ziele angielskie 3-4 kulki
    Liść laurowy 3-4 sztuki
    Sól morska
    Pieprz świeżo mielony
    Składniki na ciasto do pierożków:
    1 kg mąki krupczatki
    200 g masła
    250 ml kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki soli
    gorąca woda ile zabierze mąka (około 2,5 szklanki)
    Przyprawy do farszu:
    Sól morska
    Pieprz
    Gałka muszkatołowa
    Sos Worcester
    Dekoracja:
    Natka pietruszki
    Szafran
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bulion

Bulion z sarniny z pierożkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bulion 1. Do garnka wkładam wymoczone i dobrze umyte mięso, kości, przyprawy oraz warzywa. Zalewam zimną przefiltrowaną wodą. Woda powinna tylko pokrywać mięso i warzywa. Gotuję na wolnym ogniu minimum 3-4 godziny. Wywar powinien tylko lekko mrugać. Czym dłużej będziemy go gotować, to otrzymamy bardziej esencjonalny bulion.

    Z bulionu wyjmuję ugotowane mięso oraz warzywa. Bulion przecedzam przez gęste sito. Studzę.

    Bulion dobrze jest odtłuścić. Najłatwiej jest to zrobić, gdy jest zimny, wtedy wystarczy delikatnie zdjąć tłuszcz, który jest na jego wierzchu.
  • bulion 2. Z mięsa i warzyw z bulionu przygotowuję farsz:
    ugotowane, oddzielone mięso od kości mielę w maszynce do mięsa na drobnym oczku. Na końcu mielę warzywa.
    Do masy mięsnej dodaję przyprawy, dolewam 300 ml bulionu i dokładnie mieszam. Przykrywam folią spożywczą. Odstawiam na noc do lodówki, by masa zesztywniała.
  • bulion 3. Przygotowanie ciasta na pierożki:
    na stolnicę wysypuję mąkę, dodaję sól, masło i śmietanę. Robię wgłębienie i stopniowo dolewam gorącą wodę. Wyrabiam elastyczne ciasto.

    Ciasto zagniatam w kulę. Owijam folią spożywczą i odstawiam na minimum 30 minut.
    Z ciasta robię wałeczek odcinam kawałki, wałkuję placuszki, nakładam farsz i zlepiam pierogi. Pierogi gotuję we wrzącej, osolonej wodzie po 10 sztuk około 5 minut od chwili wypłynięcia.
  • 4. Podanie:
    Na talerze wykładam po 3 pierożki. Zalewam gorącym bulionem, posypuję natką pietruszki i nitkami szafranu.
    Tak przygotowany bulion to obowiązkowe danie podczas większych rodzinnych spotkań.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować