Esencjonalny bulion z sarniny

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Filiżanka esencjonalnego, odtłuszczonego i aromatycznego bulionu z sarniny to najlepszy naturalny sposób na pobudzenie odporności organizmu. Zaserwowany w eleganckiej filiżance zaskoczy nie tylko smakiem gości również rozgrzeje w ponury, zimny dzień.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • kark z sarny około 2 kg
    żebra z sarny około 1 kg
    4 gicze z sarny około 1,5 kg
    kości schabowe z sarny 1 kg
    2 marchewki
    2 korzenie pasternaku
    połowa selera korzeniowego
    2 łodygi selera naciowego
    zielona część pora
    upalona cebula
    3-4 plasterki cytryny Bio
    2-3 liście laurowe
    5 ziarenek zielonego pieprzu
    szczypta szafranu
    kwiat muszkatu( macis)
    mieszek anyżku
    kawałek świeżego imbiru
    1-2 małe suszone borowiki
    sól do smaku(solimy na koniec)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion

Esencjonalny bulion z sarniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bulion 1. Do garnka wkładamy wymoczone i dobrze umyte mięso, kości, przyprawy oraz warzywa. Zalewamy zimną przefiltrowaną wodą. Woda powinna tylko pokrywać mięso i warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu minimum 3-4 godziny. Wywar powinien tylko lekko mrugać. Czym dłużej będziemy go gotować, to otrzymamy bardziej esencjonalny bulion.

    Z bulionu wyjmujemy ugotowane mięso oraz warzywa. Bulion przecedzamy przez gęste sito. Studzimy.
  • bulion 2. Bulion dobrze jest odtłuścić. Najłatwiej jest to zrobić, gdy jest zimny, wtedy wystarczy delikatnie zdjąć tłuszcz, który jest na jego wierzchu.

Porady

Bulion to mocny, odtłuszczony rosół podawany na gorąco w filiżankach. Jest to po prostu bardzo esencjonalny wywar z kości szpikowych, mięsa oraz warzyw. Aby powstała dobra zupa najpierw musi powstać dobry esencjonalny wywar, który będzie bazą innych potraw. Dodanie aromatycznych przypraw do bulionu podkreśli i wzmocni jego smak. Dodatek kawałka cytryny lub świeżego pomidora zrównoważy słodki smak warzyw korzeniowych. Dodatek suszone grzybka wzmacnia smak i kolor. Ponieważ gotowanie bulionu trwa długo, najlepiej gotować od razu większe ilości. Ugotowany bulion można przechowywać w lodówce około 4-5 dni. Bulion można zamrażać w małych pojemnikach lub pasteryzować. Jeśli mamy już przygotowany bulion na jego bazie możemy szybko przygotować wiele wspaniałych zup i sosów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować