Pulpety wołowe w sosie kurkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Warto czasem spędzić więcej czasu w kuchni, aby przygotować pyszny obiad. Pulpety wołowe w sosie kurkowym, przygotowanym na domowym bulionie smakują wyśmienicie! Sos jest niezwykle aromatyczny i świetnie pasuje do kaszy, czy makaronu. Bulion na sos można przygotować dzień wcześniej.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu B:
    -800 g mięsa mielonego z łopatki wołowej
    -kawałek (ok 250 g) mięsa wołowego z kością
    -1 pęczek włoszczyzny
    -40 dag kurek

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    -100 g śmietany 18%

    Składniki robocze:
    -5 ziaren ziela angielskiego
    -2 listki laurowe
    -1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
    -1 jajko
    -1 łyżka bułki tartej
    -1 łyżeczka kurkumy
    -1 łyżeczka papryki słodkiej
    -1 łyżeczka majeranku
    -1 łyżeczka czosnku granulowanego
    -1 łyżka przyprawy do wołowiny
    -1 łyżka skrobi ziemniaczanej+odrobina wody
    -sól
    -świeżo zmielony pieprz czarny
    -1 łyżka masła klarowanego do smażenia
    -2 łyżki mąki
    -2,5 l wody

    Dekoracja:
    -gałązki świeżego koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne Pulpety Sosy

Pulpety wołowe w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Wołowinę z kością wrzucamy do garnka, dodajemy obraną włoszczyznę, pieprz ziarnisty, ziele i liście laurowe. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez półtorej godziny (gdy zacznie się szumować, zdejmujemy pianę).
  • 2 2. Kurki oczyszczamy, większe przekrawamy na pół.
  • 3 3. Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, przyprawą do wołowiny, czosnkiem granulowanym, majerankiem, papryką słodką i ostrą. Doprawiamy też solą i świeżo zmielonym pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące.
  • 4 4. W garnku roztapiamy masło klarowane i przesmażamy kurki przez 3 minuty. Wlewamy przecedzony bulion i wrzucamy pulpety (jeśli bulion ich nie pokrywa można uzupełnić wodą). Dodajemy kurkumę i dokładnie mieszamy. Gotujemy 20 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyławiamy pulpety, sos doprawiamy solą i pieprzem, stopniowo, ciągle mieszając rózgą wlewamy śmietanę. Następnie skrobię rozrobioną z wodą. Zagotowujemy, wrzucamy pulpety, gotujemy jeszcze 3 minuty. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Mięso Śmietana Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować