Zupa z botwinki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj prosta i szybka domowa zupa z botwinki. Warto po nią sięgać bo jest bardzo zdrowa, lekka, pożywana, ma delikatny smak i nie jest trudna w przygotowaniu. Przygotowanie jej zajmuje około 30 minut, gorąco polecam!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-2 pęczki botwinki z buraczkami u mnie 2 pęczki + 1 bulwa buraka (można dodać 4 młode buraczki z liśćmi botwiny)
    1 marchewka
    1 pietruszka
    2 litry bulionu/wywaru (u mnie ugotowany na porcji rosołowej)
    1 łyżka masła klarowanego
    3 ząbki czosnku
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
    1 pęczek świeżego koperku
    250 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
    2 jajka ugotowane na twardo
    sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Zupa z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować bulion/wywar. Marchew, pietruszkę i bulwę buraka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Botwinę starannie umyć, aby pozbyć się piasku. Starte warzywa dodać do gotującego się wywaru, wymieszać, doprawić solą i gotować 10 minut pod przykryciem. W międzyczasie pokroić oddzielnie łodygi oraz liście na dość drobne kawałki. Po upływie 10 minut wrzucić łodygi do garnka, wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut.
  • 2. Następnie rozpuścić masło klarowane na patelni, wrzucić na nią liście botwiny i smażyć na średnim ogniu, do momentu aż liście lekko zwiotczeją. Liście przyprawić do smaku solą oraz dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Wymieszać i smażyć krótko, aż czosnek zacznie ładnie pachnieć (około minuty). Zawartość patelni dodać do zupy, wymieszać i gotować na średnim ogniu kolejne 5 minut. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku solą oraz czarnym, świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3. Na koniec całość zaciągnąć śmietaną. Aby śmietana w zupie się nie zważyła, najpierw trzeba zahartować śmietanę. Śmietanę przelać do miski, dodać 2 chochle zupy (sam płyn), dokładnie wymieszać i zawartość miski wlać do garnka. Wymieszać, dodać jeszcze dwa ząbki czosnku i sprawdzić smak. Jeśli jest taka potrzeba, doprawić zupę solą i pieprzem. Koperek umyć, posiekać i dodać do zupy. Zupę z botwinki można podawać z dodatkami, u mnie jajko ugotowane na twardo (dwie połówki na talerz). Można zupę posypać koperkiem oraz serwować także z ziemniakami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować