Zupa z botwinki

4.5 (196 ocen)

Nie wiem właściwie dlaczego, ta zupa gości w naszym domu niezwykle rzadko. A przecież jest szybka do zrobienia i niezwykle smaczna.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki - u mnie ze sporymi buraczkami
    1 marchewka
    1 pietruszka
    2 ziemniaki (ok 200 g)
    ząbek czosnku
    1000 ml rosołu lub bulionu
    sok z cytryny
    parę łyżek kwasu buraczanego (opcjonalnie)
    pęczek koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Zupa z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę obrać, umyć pokroić w kostkę. Botwinkę umyć. Buraczki obrać pokroić na mniejsze kawałki - np w półplasterki. Czerwone łodyżki buraczane też skroić. Wybrać najładniejsze liście, dowolną ilość, pokroić na mniejsze kawałki - nie za drobne odłożyć na bok.
  • 2. 2. Do rosołu dodać warzywa + pokrojone łodyżki buraczane. Doprowadzić do wrzenia gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodać sok z cytryny i liście botwinki gotować jeszcze ok 3 minut.
  • 3. 3. Wsypać koperek, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie kwasem buraczanym. Smacznego!

Porady

Zaostrzyłam ją dodatkiem domowego kwasu buraczanego, ale nie jest to niezbędne. Można zupę doprawić większą ilością soku z cytryny. Polecam!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować